FarmTest nr. 1: Måtter og madrasser i sengebåse - del II (2000)
- Afsluttet FarmTest
Undersøgelse af forskellige måtter og madrasser funktion i praksis.
FarmTest nr. 18: Kalvestalde kontra kalvehytter (2005)
- Afsluttet FarmTest
Sammenligning af sundhed og trivsel mellem kalve opstaldet indendørs i kalvestald og udendørs i kalvehytter. Udendørs opstaldede kalve havde den bedste sundhed målt i luftvejsproblemer og diarré. Med fast bund under kalvehytterne er arbejdsforholdene ude lige så gode som inde.
FarmTest nr. 22: Indretning og funktion af sengebåse (2006)
- Afsluttet FarmTest
FarmTesten viser, at ganske få sengebåsestalde lever op til Danske Anbefalinger for indretning af stalde til kvæg. Båsene er som regel for små, nakkebommen er placeret forkert og manglende strøelse er ofte årsag til beskidte sengebåse og dermed beskidte køer.
FarmTest nr. 23: Madrasser i sengebåse, del III (2007)
- Afsluttet FarmTest
Hårde madrasser og ru topduge giver hårafslidning.
Læs også artikel fra Månedsmagasinet Kvæg nr. 6 2007
FarmTest nr. 24: Enkelt- og fælleskalvehytter (2006)
- Afsluttet FarmTest
Klimamålinger viste, at det bedste klima for kalvene opnås ved at vende åbningen mod vest, da det giver det bedste luftskifte i hytterne. Det er dog samtidig vigtigt, at kalvene kan finde læ i hytten, så de ikke får træk. Dette kan hjælpes ved at stille hytterne i læ fra eksempelvis staldbygningerne.
Se FarmTest om enkeltkalvehytter samt markedsoversigten
Se FarmTest om fælleskalvehytter samt markedsoversigten
FarmTest nr. 36: Strøelse i sengebåse (2006)
- Afsluttet FarmTest
En optimal sengebås har et blødt leje med strøelse til at opsuge fugt og til at sikre køerne et blødt og deformerbart leje. Men det er meget forskelligt, hvor meget der strøs - og hvor stor mængde er nødvendig? FarmTesten viser, at mindst 500 gram strøelse i form af snittet halm eller spåner kan være med til at opfylde koens behov. Og hos kalve i enkeltbokse strøet med spåner, er problemer med fluelarver væk.
FarmTest nr. 37: Starterstalde til slagtekalve (2007)
- Afsluttet FarmTest
Der er stor tvivl blandt slagtekalveproducenter og rådgivere om hvordan en starterstald bedst indrettes og bygges. Kalvene kommer typisk fra forskellige besætninger, så det er vigtigt at holde smittetrykket nede. FarmTesten har som mål, at formidle erfaringer og ny viden om starterstalde til slagtekalve.
Se også spørgeskema til undersøgelsen
FarmTest nr. 40: Konceptstald til kalve
- Afsluttet FarmTest
God management og de særlig gode fysiske forhold i Konceptstalden har samlet set givet kalvene de bedste betingelser for at komme godt fra start.
Se præsentationsmateriale om Konceptstalden
Se billeder fra Konceptstalden
FarmTest nr. 41: Sengebåse til ungdyr (2009)
- Afsluttet FarmTest
I mælkekvægsbesætninger går langt de fleste ungdyr i sengebåse. Korrekt indretning af sengebåsene er således vigtig for, at ungdyrene ligger godt/rigtigt. Denne FarmTest belyser området sengebåse til ungdyr. 18 mælkekvægbesætninger blev besøgt og 47 ungdyrhold i sengebåse analyseret.
FarmTest nr. 51: Underlag i kælvningsbokse (2007)
- Afsluttet FarmTest
FarmTesten har afprøvet ni forskellige typer underlag i enkeltkælvningsbokse som alternativ til halm. Formålet var at finde frem til underlag som sikrer ko og kalv skridsikkerhed og en ren boks, samt er let at holde rent for landmanden.
FarmTest nr. 52: Sand i sengebåse (2007)
- Afsluttet FarmTest
Denne FarmTest viser, at et system med sand i sengebåse kan fungere under danske forhold. For at give køerne den optimale komfort skal båsene være fyldte med sand.
FarmTest nr. 54: Slutstalde til slagtekalve (2009)
- Afsluttet FarmTest
Hvordan skal en optimal slutstald se ud? Ideer og forskellige forslag efterlyses jævnligt. Denne FarmTest formidler erfaringer og ny viden om slutstalde til slagtekalve.
Se også staldbeskrivelserne her
FarmTest nr. 59: Kviehoteller (2008)
- Afsluttet FarmTest
FarmTest Udlicitering af kvier til kviehoteller bliver mere og mere udbredt. En af fordelene er specialisering: Mælkeproducenten kan koncentrere sig om mælkeproduktionen og "kviehotelejeren" om opdrætning af kvier. Men hvilke krav kan og bør parterne stille til hinanden.
FarmTest nr. 76: Kælvningsafdeling (2010)
- Afsluttet FarmTest
FarmTesten gennemgår kælvningsafdelingen bestående af fælles højdrægtighedsområde og enkelt-kælvningsbokse. Placering, indretning og valg af inventar resulterer i en lang række anbefalinger.
FarmTest nr. 78: Billigt byggeri (2010)
- Afsluttet FarmTest
Det er dyrt at bygge nyt staldanlæg og der kan spares mange penge, hvis man holder en stram økonomisk fokus gennem hele processen. FarmTesten belyser hvilke områder i byggeriet man med fordel kan fokusere på, for at gøre det billigere, samt en beskrivelse af konsekvenserne ved at spare.
FarmTest nr. 81: Optimering af eksisterende kvægstalde (2012)
- Idékatalog over mulige optimeringsområder
- Afsluttet FarmTest
Enkelte ændringer i de nuværende staldbygninger kan gøre hverdagen lettere og afkastet større. Nye øjne vil ofte kunne se steder, hvor tingene kunne gøres bedre/mere enkelte.
Det kan være små ændringer, som f.eks. justeringer af inventar, men lidt større investeringer kan også være en mulighed. Fælles er dog, at det skal bidrage positivt til bedriftens økonomi.
FarmTest nr. 85: Ædebåse (2011)
- Afsluttet FarmTest
Beskyttede ædebåse i løsdriftsstalde har været kendt i Sverige i mange år. I de sidste år er de så småt begyndt at finde vej ind i de danske stalde. På nuværende tidspunkt har ni bedrifter på landsplan valgt at indrette beskyttede ædebåse.
FarmTest nr. 89: Koens tidsforbrug (2014)
- Afsluttet FarmTest
I hovedtræk skal en ko bruge tiden på at hvile og æde for at opnå en høj produktivitet. Derfor er det vigtigt, at køerne spilder tiden mindst muligt. Men hvad bruger koen egentlig tiden på? Hvor i staldsystemet bruger hun tiden og kan vi hjælpe hende til at få mere tid til de aktiviteter hun skal nå i løbet af døgnet?
FarmTest nr. 90: Behandlingsfaciliteter (2014)
- Afsluttet FarmTest
Behandlinger af kvæg skal kunne udføres nemt, ellers er der risiko for, at det ikke bliver gjort - eller ikke gjort hyppigt nok.
FarmTest nr. 92: Rentabilitet i Lov om hold af malkekvæg - praktiske løsninger (2013)
- Afsluttet FarmTest
I forbindelse med ikrafttrædelse af ”Lov om hold af malkekvæg” skal de eksisterende kostalde gennemgå en forandring over de næste 20 år, for at de lever op til loven.
FarmTest nr. 93: Økonomi i sandsenge (2013)
- Afsluttet FarmTest
Produktionsøkonomisk betydning af at vælge sand som liggemateriale i sengebåse. FarmTesten viser at der kan opnås en merindtjening på optil 1.700 kr. pr ko/år, ved at skifte madrasser ud med sand i sengebåsene, samt at driftsomkostninger er kun 69 kr. dyrere pr. ko/år ved sand i sengebåsene.
FarmTest nr. 95: Sænk prisen på nye kostalde (2013)
- Afsluttet FarmTest
Det er muligt at opføre staldanlæg til under 35.000 kr./ko. FarmTesten giver en bred vifte af sparemuligheder, både hvad angår konstruktion, indretning, teknik og materialer.
FarmTest nr. 98: Fiberfraktion fra gylle som strøelse i sengebåse til malkekøer (2015)
- Afsluttet FarmTest
Kvægbrugerne er meget glade for fiber som strøelse. Fiber er et særdeles godt strøelse - blødt leje, rene køer, blid mod haser og billigt. Udfordringen er yversundheden, viser FarmTesten.
FarmTest nr. 100: Succes med behandling af digital dermatitis (2015)
- Afsluttet FarmTest
FarmTest har besøgt landmænd der ud fra deres klovbeskærers og deres egne synspunkter har succes med behandling af digital dermatitis.
FarmTest nr. 106: Halm-kalk-vand i sengekummer (2016)
- Afsluttet FarmTest
Halm-kalk-vand er et brugbart alternativ til sand i sengebåse, hvis man vel at mærke er indstillet på at yde den arbejdsindsats, som kræves for at vedligeholde sengene, ellers er der bedre at holde sig til kunstmadrasser.
FarmTest nr. 107: Effekt af skift til sandsenge (2016)
- Afsluttet FarmTest
Skift til sand kan potentielt hæve den årlige indtægt med optil 1.937 kr. pr. ko, hvis sandet håndteres korrekt. For nogle af bedrifterne var det økonomiske udbytte ved sand noget mere beskedent end gennemsnittet.