Jura, Økonomi og ledelse

Trepartsaftale om initiativer mod seksuel chikane på arbejdspladsen

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået en trepartsaftale, som skal understøtte, at arbejdsgivere og medarbejdere bliver bedre til at forebygge og håndtere seksuel chikane.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er den 4. marts 2022 blevet enige om en række initiativer, der kan understøtte den nødvendige kulturforandring på den enkelte arbejdsplads og give redskaber til både arbejdsgivere og medarbejdere til at forebygge og håndtere seksuel chikane. 

Reglerne omkring seksuel chikane tydeliggøres og skærpes, så både arbejdsgivere og medarbejdere kender deres ansvar og pligter, og samtidig indføres et øget godtgørelsesniveau i grove sager. 
 
De i alt 17 initiativer omfatter blandt andet følgende:

  • Reglerne tydeliggøres, så arbejdsgivere og medarbejdere ikke er i tvivl om deres ansvar og pligter.
  • Godtgørelsesniveauet i særligt grove sager om seksuel chikane hæves med 33 procent. 
  • Øget fokus på seksuel chikane i APV-arbejdet på den enkelte arbejdsplads.
  • Bedre retsstilling for elever og lærlinge, som udsættes for seksuel chikane.
  • Nedsættelse af en alliance med alle relevante organisationer, som skal sikre et fortsat fokus på seksuel chikane. Regeringen ønsker at afsætte 5 mio. kr. til alliancen i 2023.

Et klart regelgrundlag i sager om seksuel chikane og højere godtgørelser i grove sager

Flere af initiativerne vedrører et mere klart regelgrundlag i sager om seksuel chikane. Det foreslås blandt andet, at det tydeliggøres i ligebehandlingsloven, at en arbejdsgiver har pligt til at stille et chikanefrit arbejdsmiljø til rådighed i forbindelse med udførelsen af arbejdet mv. Derudover skal det tydeliggøres, at de ansatte har pligt til at videregive oplysninger om seksuel chikane i arbejdet, hvis de ansatte bliver opmærksomme på det og ikke selv kan løse problemet. 

Derudover foreslås en præcisering af principperne for udmåling af godtgørelse, hvorefter der bør lægges vægt på "sagens omstændigheder". Herunder for eksempel om der eksisterer et magtforhold, handlingens beskaffenhed, varighed af chikanen, alder med videre. Samtidig foreslås det, at godtgørelsesniveauet hæves med 33 % i grove sager. 

Bedre retsstilling for elever og lærlinge, der har været udsat for seksuel chikane

Der er et særligt hensyn at tage til elever, som via deres uddannelsesforløb efter erhvervsuddannelsesloven sidder i en uopsigelig uddannelsesaftale med en arbejdsgiver. Det skal derfor tydeliggøres, at de har mulighed for at ophæve deres uddannelsesaftale i forbindelse med seksuel chikane ud fra en betragtning om væsentlig misligholdelse samt har en lempeligere frist ud over den nuværende en måneds frist, hvorefter uddannelsesaftalen skal ophæves. Det foreslås også, at elever og lærlinge, der har en verserende sag under behandling om seksuel chikane, kan optages i skoleoplæring eller skoledelen. 

Da flere af initiativerne kræver lovændringer i blandt andet ligebehandlingsloven, arbejdsmiljøloven og erhvervsuddannelsesloven, vil regeringen forelægge trepartsaftalen for Folketingets partier.

Læs en uddybende beskrivelse af de enkelte initiativer

Kilde: Beskæftigelsesministeriets pressemeddelelse af 4. marts 2022

Vil du vide mere?