Nedslidning kan afhjælpes, også i landbruget
Nedslidning og smerter i nakke, skuldre, ryg, knæ og andre steder i kroppen er en udbredt konsekvens af at arbejde i landbruget. Ofte med søvnløse nætter til følge. Men det kan du gøre noget ved.
Nedslidning og smerter i nakke, skuldre, ryg, knæ og andre steder i kroppen er en udbredt konsekvens af at arbejde i landbruget. Ofte med søvnløse nætter til følge. Men det kan du gøre noget ved.
”Det skal trænes væk!” Sådan sagde min seniordelingsfører, dengang i 90’erne, hvis nogen kom med klager om smerter i kroppen. Og måske var der noget rigtig i det. Men når smerterne tager nattesøvnen og gør dig træt og udslidt sidst på dagen, så er det ikke lige træning, der lyder allermest fristende, vel?
I landbruget er vi efterhånden sluppet af med de tunge løft og vi er blevet bedre til at lade maskiner og vogne tage slæbet. Vi har også indført vaskerobotter - ikke alle steder, men de bliver bedre og bedre, så de reelt kan aflaste for mange timers hårdt arbejde med højtryksrenseren.
Men i malkestalden, i farestalden og nogle steder også hos kalvepasseren, er der stadig mange gentagne bevægelser, der slider på skuldre, hænder og ryg. Og her vil det klart være en fordel at komme i gang med en smule daglig træning, allerede inden man døjer med vedvarende smerter.
Video: Morgengymnastik i skurvognen
”Det har vi ikke tid til”, tænker du måske, men er det ikke ofte sådan, når vi bliver sat over for noget nyt? Men se lige videoen med de her gutter i en skurvogn på Islands Brygge i København. Og når det kan fungere i en skurvogn, skulle det så ikke kunne fungere i personalerummet på et godt, dansk landbrug?
Selvfølgelig tager det tid at komme ind i nye vaner, men der er god grund til at gøre forsøget. Blot få minutters træning hver dag øger dine muligheder for at bevare smidigheden og undgå smerter, når du har fysisk hårdt arbejde. Find inspiration her med de forskellige pjecer til træningsprogrammer og guide til løfteteknikker når du arbejder i landbruget.
Træningen kan indarbejdes i mange af de daglige gøremål – se eksempler i vores printvenlig træningsguides, der forklarer alle øvelserne:
Pjecen er udgivet i 2010 og oversat til engelsk, rumænsk og ukrainsk, så du kan dele ud til medarbejdere fra udlandet.
Har du eller dine medarbejdere ømme skuldre og rygge, måske ældre skader, der stadig giver gener? Tag fat på en ny vane ved at udfordre dig selv og medarbejderne til en lille dyst i ’planken’ – hvem kan holde stillingen længst? – eller sæt træningselastikker op ved personalerummet.
Måske er der nogen, der dyrker en lidt anderledes sport i fritiden, og vil tage kollegerne med til træning en dag. Husk selvfølgelig, at besværlige rutiner i arbejdet skal afhjælpes direkte. Måske skal der købes en vogn med store hjul til at transportere sække eller dunke hen over terrænet, måske skal der være en slangevinde med automatisk opspoling af slangen eller noget helt tredje. Træning kan supplere de gode løsninger, men fjern altid de belastninger, som I kan finde bedre løsninger til.
Industrien har brugt dem i flere år, og nu er byggebranchen også godt på vej. Flere og flere brancher ser fidusen ved at indføre exoskeletter, så musklerne og led bliver skånet mere, mens der arbejdes på helt samme måde, som man plejer.
SEGES har i projektet ”Fremtidens sikre Landbrug”, der er støttet af promilleafgiftsfonden, bl.a. observeret på brugen af exoskeletter under malkning i 2 forskellige malkesystemer. Der er foreløbige tegn på, at exoskeletterne kan være en god hjælp til at aflaste kroppen. Exoskelettet indstilles, så det passer til opgaven og til brugeren, og tilpasningen af udstyret er derfor vigtig. Men den del er jo ikke uvant for en landmand – plov og såmaskine skal jo også tilpasses og indstilles nøjagtigt for at for det bedste resultat.
Kilde: John Rasmussen AAU
Emneord