Da det ikke just vrimlede med visenter, gav køreturen rundt til diverse marker, enge og skovlysninger anledning til at reflektere over skovens udseende. I bilerne var der generel enighed om at store dele af skovområdet til forveksling lignede dunkle plantageskove, som hist og pist blev afbrudt af en samling gamle løvtræer – det vakte undren, at man i forvaltningen af skoven ikke har fældet de eksotiske nåletræer og arbejdet mere målrettet med at genskabe variation. Heller ikke på engene, skovlysningerne eller i den tætte skov var der tegn på store vilde dyrs tilstedeværelse – heller ikke ekstensive heste eller kvæg så vi skyggen af. Det var kun engene som blev forvaltet, hvilket primært foregik med høslæt eller under naturlig succession.
Senere på dagen viste det sig at netop naturlig succession bliver håndteret anderledes i Polen end i Danmark. Flere steder kunne man se at opgivende landbrugsarealer fik lov til at overgå til birk som første trægeneration i den naturlige tilgroningsproces. Til sammenligning har man i Danmark rydningspligt på alle lysåbne arealer, hvorfor naturlig tilgroning ofte volder problemer som forvaltningsform.
I relation til de manglende dyr i landskabet kunne vi lade os fortælle af vores lokale guide, at Białowieża skoven op til 1800-tallet har været forvaltet som græsningsskov, men i dag næsten udelukkende græsses af vildtbestande af visenter, elge og hjorte. I den forbindelse fortalte guiden også, at der i meget sjældne tilfælde anvendes hegn til at holde dyrene inde på naturarealerne.
Konsekvensen heraf var især tydelig, da vi til fods nåede frem til et større engareal med et mæandrerende vandløb i midten. Det store engareal, som ellers kunne have fungeret optimalt som fourageringsområde for områdets planteædere, lignede mest af alt en græsmark frem for en eng. Arealet bar nemlig præg af høslæt, hvor høet var placeret i foderstandere rundt på engen. Ræsonnementet var, at dyrene i løbet af vinteren kunne æde hø fremfor at blive fristet til at fouragere på landmændenes marker udenfor skovkomplekset. Dette kunne man jo undgå ved at opsætte et hegn, hvorfor den egentlige årsag formentlig skyldes at høslæt er en vigtig indtægtskilde for områdets landmænd, hvilken ydes igennem tilskud fra EU´s CAP-reform.
Denne forvaltningsmetode fungerer naturligvis som en massiv kæp i hjulet på dyrenes økologiske funktion i skovkomplekset
Med en bestandsstørrelse på ca. 1000 individer på i alt 150.000 ha og en vægt på 600 kg pr. individ ligger græsningstrykket i området på 4 kg dyr pr. ha. Sammenlignet med anbefalinger fra Aarhus Universitet bør den naturlige tæthed af planteædere i nordeuropæiske økosystemer ligge på 70-250 kg dyr pr. ha. Praktiserer man ovenikøbet tilskudsfodring ligesom vi så på engen, er den naturlige konsekvens, ligesom man kunne se på arealerne, at dyrenes økologiske funktion udebliver.
Meget mere end forsømte græsningsprocesser
Bekræftet i det vi i forvejen godt vidste: naturlig græsning kan ikke opnås ved tilskudsfordring og uden brug af hegn - gik vi videre langs engens mæandrerende vandløb. Langs vandløbet blev det tydeliggjort at visenterne kunne mere end bare æde hø fra foderstandere. Her så vi store erosions huller i brinkerne foretaget af visenter, som gang på gang har krydset vandløbet samme sted – lidt ligesom gnuerne gør på savannen i det syd- østlige Afrika. Den slags naturlig dynamik ses ikke i Danmark i samme skala, hvilket primært skyldes barrierer i dansk vandløbslovgivning. Derudover så vi også spor efter bævere som havde fældet træer og lavet mindre dæmninger i vandløbet. Det var derfor tydeligt at vådområderne i skovkomplekset spiller en vigtig faktor i at åbne skoven op og dermed skabe variation i den ellers tætkronede skov.
Efter at have taget afsked med vores guide var næste punkt på dagsorden at besøge skovens kerneområde, som udgør ca. 10.000 ha strengt beskyttet skov. Her blev det meget tydeligt, hvad kontinuitet og vedvarende beskyttelse har af betydning for skovøkosystemets udvikling. Når træer får lov til at leve, dø og rådne i fred og ro, så sker der en stor akkumulering af dødt ved. I kerneområdet var omkring 35% af træerne over 150 år gamle og mængden af dødt ved ligger på 87-170 m3 dødt ved pr. ha. Til sammenligning har vi i de statslige danske skove 6,5 til 7,0 m3 dødt ved pr. ha. Der er altså tale om et skovområde med en størrelse og en aldersvariation blandt træer, som ikke tåler nogen sammenligning med de skove vi har i Danmark. Forventningerne var derfor enorme, da vi nåede til den imponerende træport som symboliserede indgangen til den vilde gamle skov.