Overvågning for Salmonella Dublin foregår ved:
Tankmælksprøver
- Der analyseres normalt 4 tankmælksprøver pr. år for hver ejendom. De samme 4 prøver anvendes også til BVD-overvågning
Blodprøver
- I ikke-mælkelevende besætninger udtages blodprøver på slagteriet til overvågning af Salmonella Dublin.
- Kvie-ejendomme skal udtage 8 blodprøver en gang årligt, hvis de modtager kvier fra en besætning eller 2 gange årligt, hvis de får dyr fra flere besætninger. Hvis prøverne ikke bliver udtaget, kommer ejendommen i niveau 2.
Blodprøver kan udtages i besætningen af en dyrlæge. Det er ikke længere muligt at bestille ekstra blodprøver, udtaget ved slagtning, for at skifte til niveau 1.
Laboratoriet analyserer prøverne
Prøverne skal analyseres hos laboratoriet Eurofins i Vejen eller hos DTU, center for diagnostik. Resultaterne overføres elektronisk til Kvægdatabasen.
Antistoffer mod Salmonella Dublin i blodprøver og/eller tankmælksprøver måles ved analysemetoden ELISA. En prøves antistofniveau aflæses ved optisk tæthed (optical density). Den værdi, som en prøve får, er den såkaldte ODC% (Optical Density Calibrated) herefter kaldet antistofværdi, der vil være et tal mellem 0 og 200.
Hver prøve aflæses på en plade, hvor også positive og negative kontroller aflæses. Den optiske tæthed af en given prøve korrigeres i forhold til aflæsning af pladens positive og negative kontroller, således at en ODC% på 0 svarer til en optisk tæthed svarende til de negative kontroller, mens en ODC% på 100 svarer til optisk tæthed som for de positive kontroller.
En prøve, der har mere end 100 ODC%, har altså flere antistoffer end den positive kontrolprøve. Kontrolprøverne stammer fra dyr, som har været testet grundigt både på besætningsniveau og dyreniveau med enkeltdyrs-ELISA og dyrkningsprøver. Da tankmælksprøver består af mælk fra mange køer, der producerer forskellige mængder mælk og har meget varierende indhold af antistoffer i deres mælk, kan tankmælkens ODC%-værdi ikke beregnes direkte ved at tage summen af alle køernes individmælk-ODC%'er og så dividere med antallet af køer. Det er med andre ord ikke en lineær sammenhæng mellem mængden af antistoffer i individmælken og tankmælken. Køer med høje antistoftal (fx 150 ODC%) har ofte mange tusinde gange flere antistoffer i mælken end køer med lave antistoftal (fx 25 ODC%) og bidrager tilsvarende meget til tankmælkstallet.
Prøveresultater for Salmonella Dublin findes i DMS-Dyreregistrering
Alle prøveresultater findes i Kvægdatabasen, hvor der foretages beregninger og udsendelse af hændelseslister ved ændringer i Salmonella Dublin niveau. Resultaterne kan ses i DMS-Dyreregistrering.
Ved ændring i niveau vil der i DMS de første 14 dage være en meddelelse under Dagligt overblik – Aktuelt.
Administrationen af programmet bliver foretaget af SEGES.
Video: Sådan finder du kvægbesætningens salmonellaresultater i DMS