Diarré giver kalven et livsvarigt knæk. Derfor bør hygiejnen prioriteres tårnhøjt hos såvel tyre- som kviekalve.

Kvæg

Undgå diarré hos kalve med 3 tips til god hygiejne

Diarré giver kalven et livsvarigt knæk. Derfor bør hygiejnen prioriteres tårnhøjt med ren mælk, ren boks og ren kalvepasser hos såvel tyre- som kviekalve. Det kan være med til at sænke kalvedødeligheden.

”Hvis en kalv har haft diarré, da den var et par dage gammel, bliver det ved med at forfølge den resten af livet. Immunforsvaret bliver svækket, den får lettere lungebetændelse og bliver i det hele taget et svagere dyr. Så hvis kalven undgår diarré, vil den være et skridt foran resten af livet.”

Ordene kommer fra specialkonsulent Per Spleth, SEGES Innovation, da han bliver bedt om at pege på det ene forhold, der efter hans mening har størst betydning for at lave en stærk kalv. Han er heller ikke i tvivl om, hvordan man undgår diarré i kalvestalden:

”Hygiejne, hygiejne, hygiejne. Bakterieforekomsten i kalvens nærmiljø skal simpelthen være så lavt som overhovedet muligt,” slår han fast.

Derfor kommer her konkrete råd til at holde bakterieforekomsten i kalvens nærmiljø nede.

Undgå bakterier i mælken til kalvene:

  • Gør alt udstyr til malkesættet grundigt rent og desinficer efterfølgende
  • Sæt altid låg på mælkespanden for at undgå gødningsforurening
  • Køl mælken hurtigt ned! Hvis mælken står ved 20 grader i 3 timer, kan bakterieindholdet øges 500 gange.
  • Hvis I har den nødvendige frysekapacitet, er det en god idé at lade mælkespanden til udmalkning af råmælk stå i fryseren. Hent den umiddelbart før nykælveren malkes, så kan I kickstarte kølingen. Rene sutteflasker og sonder kan også med fordel stoppes i fryseren. Opbevaring i fryseren stopper opformering af bakterier, og holder desuden udstyret uden for de bakteriespredende fluers rækkevidde.
  • Den spand, I bruger til råmælk, bør altid være en anden, end den I bruger til framalkning af celle-tals- og penicillinmælk. For at sikre det, kan I markere spande til råmælk med tape – så er der intet at tage fejl af.

Minimér bakterier i kalveboksen:

  • Vask boksen med sæbe – ellers virker desinfektionsmidlet ikke
  • Lad boksen blive helt tør, før du desinficerer – vand fortynder desinfektionsmidlet
  • Desinficer med ukrudtsbrænder, hvis du har mistanke om coccidiose.

Pas på, at kalvepasseren ikke smitter:

  • Brug altid handsker, når du arbejder med kalve – og husk at skifte dem
  • Hold mælketaxaen ren, også udenpå. Hvis den er beskidt, og du først rører mælketaxaen og så kalvene, har du flyttet bakterier til dem
  • Vær sikker på, at du ALTID håndterer raske dyr før syge.

Undgå underbemanding

Underbemanding og dårligt instrueret personale er roden til alt ondt. 

Overvej derfor om der i ferier og spidsbelastningsperioder skal ansættes et par af de talrige studerende og skoleelever, der har fri det meste af sommeren og hen over julen. 

Hvis I undgår underbemanding, er der større chance for, at I altid når at vaske kalveskåle- og andet udstyr. Både hen over den varme, bakteriefyldte sommer, når I har travlt med at tage slæt og når julestemningen indfinder sig. 

I fristes heller ikke så let til at springe over udmugning, vask og desinfektion af kalvehytter og kælvningsbokse, selv om andre opgaver presser på, eller de faste medarbejdere gerne vil have ferie. 

Husk at sætte god tid af til oplæring af ferieafløsere, og lav eventuelt letforståelige SOP’s. Så er der større chance for, at du får fuld valuta for pengene.

Vil du vide mere?

Støttet af