Kvæg

Case: Fik Salmonella Dublin i højtydende kvægbesætning: Pludselig gik alting helt galt

Hvis man mener, at salmonella i kvægbesætningen ikke har de store konsekvenser, så spørg mælkeproducent Lars Remme ved Sørvad. Han fik en anden holdning, da salmonella ramte hans.

”Jeg har nok aldrig rigtig taget det med salmonella seriøst. Det var bare noget, de andre havde.” Sådan fortæller mælkeproducent Lars Remme ved Sørvad. Det var den holdning, han havde før den 10. juli 2019. En dato, som står skarpt i hans erindring. For det var den dag, det begyndte at gå helt galt i besætningen. En besætning, som ellers på det tidspunkt lå med en ydelse på 14.500 kg mælk.

”Vi havde lige fået resultatet af tankmælksprøven, som viste, at salmonellatiteren var 0.
Men så begyndte køerne at blive syge. Nogle fik høj feber og diarre. Nogle blev halte med ledbetændelse, og nogle kunne ikke rejse sig. Otte køer smed kalven,” fortæller Lars Remme. Også i kalvestalden begyndte det at gå galt. 19 kalve blev syge med høj feber, diarre og ledbetændelse.

Var rystet

I samråd med sin dyrlæge sendte Lars et foster til laboratorieundersøgelse. Svaret kom samtidig med resultatet af en ny tankmælksmåling, som viste, at salmonellatiteren nu lå på 60. Der var ingen tvivl: Lars Remme havde Salmonella Dublin i udbrud i sin besætning.

”Jeg var rystet – og det samme var mine medarbejdere, der ligesom jeg går meget op i produktionen. Jeg havde aldrig haft salmonella i besætningen før, og det var jo nok derfor, at det slog dyrene så hårdt. Vi mistede omkring 16 køer til salmonella året ud i 2019 – og det var mange af de højest-ydende,” fortæller Lars Remme.

Lars Remme i artikel om Salmonella, kvægnyt 20, 2020

Det har været en barsk oplevelse for Lars Remme at få salmonella ind i besætningen. Derfor opfordrer han andre kvægbrugere til at tage problematikken seriøst.

Tag det seriøst og hav respekt

Sammen med sin dyrlæge og sine konsulenter fik Lars lagt en plan for sanering.
”Det hjalp psykisk, da vi fik lagt en plan og kunne handle,” fortæller han. Her - et år og fire måneder efter - er besætningen fortsat i niveau 2, men titeren er godt på vej nedad og ydelsen opad.

”Vi er ikke ude af det, men mærker ikke så meget til det mere. Det har været hårdt. Men vi fik god hjælp, og jeg er glad for, at jeg ikke har været alene om det, men har - og har haft - mine medarbejdere med hele vejen,” fortæller han.

Lars Remme ved ikke hvordan han fik salmonella ind i besætningen. Men han er blevet meget opmærksom på både intern og ekstern smittebeskyttelse.
Lars Remmes opfordring til andre kvægbrugere lyder kort og godt: ”Tag salmonella seriøst. Man skal virkelig have respekt for det.”

Tab for de første måneder med salmonella i Lars Remmes besætning:

Lars Remme er stadig i gang med at sanere besætningen fri for salmonella. Hvad hele forløbet indtil nu har kostet ham, har han ikke tal på. Men en tabsopgørelse for de første måneder, hvor udbruddet rasede, ser sådan ud:

  • Ekstra dyrlægeomkostninger: 16.980,00 kr.
  • Døde køer inkl. aflivede: 61.560,00 kr.
  • Mælketab for september 2019: 34.770,00 kr.
  • Mælketab pga. kastninger: 23.370,00 kr.
  • Ekstraomkostninger inseminering: 1.808,00kr.
  • Tab i alt: 128.488,00 kr.

Vil du vide mere?

Støttet af