”Jeg har nok aldrig rigtig taget det med salmonella seriøst. Det var bare noget, de andre havde.” Sådan fortæller mælkeproducent Lars Remme ved Sørvad. Det var den holdning, han havde før den 10. juli 2019. En dato, som står skarpt i hans erindring. For det var den dag, det begyndte at gå helt galt i besætningen. En besætning, som ellers på det tidspunkt lå med en ydelse på 14.500 kg mælk.
”Vi havde lige fået resultatet af tankmælksprøven, som viste, at salmonellatiteren var 0.
Men så begyndte køerne at blive syge. Nogle fik høj feber og diarre. Nogle blev halte med ledbetændelse, og nogle kunne ikke rejse sig. Otte køer smed kalven,” fortæller Lars Remme. Også i kalvestalden begyndte det at gå galt. 19 kalve blev syge med høj feber, diarre og ledbetændelse.
Var rystet
I samråd med sin dyrlæge sendte Lars et foster til laboratorieundersøgelse. Svaret kom samtidig med resultatet af en ny tankmælksmåling, som viste, at salmonellatiteren nu lå på 60. Der var ingen tvivl: Lars Remme havde Salmonella Dublin i udbrud i sin besætning.
”Jeg var rystet – og det samme var mine medarbejdere, der ligesom jeg går meget op i produktionen. Jeg havde aldrig haft salmonella i besætningen før, og det var jo nok derfor, at det slog dyrene så hårdt. Vi mistede omkring 16 køer til salmonella året ud i 2019 – og det var mange af de højest-ydende,” fortæller Lars Remme.