I det følgende gennemgås hovedpunkterne i glyphosathandlingsplanens mål for at nedsætte forbruget. Handlingsplanen sætter uden et fastsat reduktionsmål fokus på en fornuftig og faglig tilgang til at nedsætte forbruget.
Muligheder for at nedsætte forbruget
1. Glyphosat til nedvisning af foderafgrøder og vinterraps som høsthjælp skal ophøre
Høsthjælp defineres som brug af glyphosat til at opnå ensartet afmodning af afgrøden for at opnå tidligere/lettere høst og højere høstkapacitet som følge af mere tørt strå, men som ikke sigter mod at bekæmpe rodukrudt. Det vurderes, at ca. 200.000 ha foderkorn nedvisnes som decideret høsthjælp. Der er et vist forbrug til at redde afgrøder for høstbesvær som følge af lejesæd eller ukrudt. Dette forbrug vurderes i de fleste år at være beskedent.
Fra 1. juli 2024 bliver det ikke tilladt at anvende glyphosat efter fremspiring (før høst) i afgrøder, der anvendes til foder. Det er en udmøntning af den politiske aftale in "Sprøjtemiddelstrategi 2022-2026". Fremover må der kun pletsprøjtes mod flerårigt ukrudt i marken. Dermed følger politikerne handlingsplanens anvisning, og det kan ses som en anerkendelse af, at landbruget har taget et vigtigt skridt med selv at iværksætte en handlingsplan med fokus på at reducere glyphosatforbruget.
I landbrugets egen glyphosathandlingsplan er målet, at anvendelsen af glyphosat til høsthjælp skal stoppe allerede nu. Vi har gennem flere år ikke anvendt glyphosat til nedvisning af konsumafgrøder, så vi ved, at vi kan håndtere ikke at anvende glyphosat til høsthjælp.
For nogle bedrifter betyder det en ny vurdering af høstkapacitet. Nogle landmænd skal enten indhente ekstra høstkapacitet eller acceptere et større spild efter mejetærskeren. Derudover vil bedrifter, der bjærger halm, få en større udfordring, da de ofte har hentet en gevinst ved nedvisning før høst, i form af tørrere halm og større sikkerhed for bjergning. Det vurderes dog, at det kan lade sig gøre at tilpasse sin kapacitet inden for acceptable rammer.
Flere landmænd hævder, at nedvisning af foderkorn kan være nødvendigt for at opnå en tilstrækkelig tidlig høst, så efterafgrøder kan udsås inden fristen d. 20. august. Det vurderes dog, at langt de fleste vil kunne prioritere høst af planlagte marker med efterafgrøder inden fristen for efterafgrøde-etablering eller evt. så efterafgrøderne før høst.
I vinterraps vurderes ca. 30.000 ha nedvisnet som høsthjælp for at opnå lettere høst. Vinterrapssorter har i dag gener for ”skulpeopspringsresistens”, og dermed kan vinterrapsen blive stående på marken indtil stænglerne er helt modne. Oftest kan vinterraps høstes med tørre frø, selv om stænglen kan være lettere grøn. Har man udfordringer med høstkapaciteten, kan skårlægning af vinterraps anvendes med stor succes. Reelt set kan mange få en bedre høstkapacitet, hvis ikke man anvender et forlænget skærebord.