Kalibreringskontrol
Der bør udføres systematisk kalibreringskontrol og evt. justering af kalibreringer efter behov. Det er vigtigt, at det foregår i hver høstsæson og for hver afgrødetype (minimum kløvergræs og majshelsæd/kolbemajs).
Omfanget af kontrollen bør være afhængig af NIR-instrumenternes kvalitet. Er instrumenterne af høj kvalitet, er det ikke nødvendigt at foretage kontrol på hvert enkelt NIR-instrument, men man kan udføre kontrollen på en flåde af instrumenter ved udvælgelse af repræsentative finsnittere/NIR-instrumenter. Er det ikke muligt at overføre kalibreringer mellem instrumenter uden BIAS-justering, er der behov for kontrol af hvert enkelt instrument.
Test af in-line NIR-kalibreringer under høst viser, at det er muligt at opnå prædiktion af tørstof i henholdsvis 1. og 2. – 5. slæt med en analyseusikkerhed svarende til en SEP-værdi (Standard Error of Prediction) i niveauet 1,0 henholdsvis 2,0 procentpoint. For majshelsæd/kolbemajs har det været muligt at opnå en SEP-værdi i niveauet 1,0 – 1,5 procentpoint.
Dokumentation af analyseusikkerhed
Test af forskellige udbytteregistreringssystemer har i nogle tilfælde vist store unøjagtigheder i bestemmelse af bl.a. tørstof ved in-line NIR på finsnittere. Dokumentation af analyseusikkerheden udtrykt som BIAS og SEP på de analyserede parametre vil derfor kunne øge tilliden til udbytteregistrering.
Registrering af afgrødemængde
En præcis registrering af afgrødemængden er selvsagt en betingelse for en præcis registrering af udbyttet.
Registrering af afgrødemængden kan ske efter følgende principper:
- Vejning af afgrødemængde af alle læs ved vejning på frakørselsvogne med vejeceller
- Vejning af afgrødemængde af alle læs ved vejning af frakørselsvogne på brovægt
- Måling af afgrødemængde med flowmåler på finsnitter ved kontinuerlig kalibrering af flowmåler under høst ud fra vejning på minimum én frakørselsvogn med vejeceller eller brovægt.
Vejning af hele afgrødemængden giver den største præcision, men kræver enten vejeceller på alle frakørselsvogne eller vejning af alle læs på brovægt. Måling af afgrødemængden med flowmåler kan derfor være den eneste realistiske mulighed, men denne metode kræver meget hyppig kalibrering, da afgrøden kan variere meget.
Behovet for kalibrering af flowmåleren er størst ved høst af græs, da græssets indhold af især tørstof kan variere meget indenfor den enkelte mark og gennem høstdagen. Som udgangspunkt bør finsnitterens flowmåler kalibreres mindst én gang pr. time, og ellers altid når afgrøden ændrer sig, f.eks. ved markskifte eller i tilfælde af ændrede vejrforhold, der kan have betydning for afgrødens tørstofindhold.
Ved høst af majshelsæd og kolbemajs skal flowmåleren som udgangspunkt kalibreres minimum 3-4 gange på en høstdag, og derudover også når afgrøden ændrer sig, ved markskifte og ændrede vejrforhold.
Hvis der anvendes vejevogn til vejning af udbytter såvel som vejning til brug for kalibrering af flowmåler på finsnitter, er det en forudsætning at vejevognen jævnligt kalibreres ved kontrolvejning via brovægt. Denne kalibrering bør foretages 5-6 gange pr. høstår.
Dataoverførsel i MarkOnline og FarmHub
Overførsel og registrering af data i MarkOnline og FarmHub (Tidligere SEGES Lager) foretages af tredjepartsdeltagere efter forudgåede skriftlig aftale herom. De nødvendige informationer om API for at tilgå systemerne fås ved henvendelse til SEGES Crops Digital
Forfattere: Rudolf Thøgersen, Afdelingsleder, SEGES Innovation. Torben S. Frandsen, Landskonsulent, SEGES Innovation og Peter Hvid Laursen, Seniorkonsulent, SEGES Innovation.