Værd at vide om mund- og klovesyge
Kort og godt om den meget smitsomme sygdom mund- og klovsyge, som angriber klovbærende dyr - herunder kvæg: Smitte, symptomer, diagnose, sanering m.m.
Kort og godt om den meget smitsomme sygdom mund- og klovsyge, som angriber klovbærende dyr - herunder kvæg: Smitte, symptomer, diagnose, sanering m.m.
Mund- og klovesyge (MK) er en særdeles smitsom virussygdom, som angriber klovbærende dyr – dvs. bl.a. kvæg, svin, får og geder.
Den danske lovgivning er et led i et internationalt regelsæt, der helt nøje beskriver, hvad der skal ske i besætningen ved mistanke og ved smitte.
Da MK-virus spredes gennem luften og over længere afstande, lukkes en mistænkt besætning (offentligt tilsyn), og alle klovbærende dyr skal holdes inde. Kontakt med naboer m.m. undgås også.
Der afhentes hverken slagtedyr eller mælk fra en mistænkt besætning. Det tager 4 dage at stille den endelige diagnose.
Der skal være desinfektion ved alle ind og udgange, og samtidig rådes ejeren til at undlade kontakt med andre besætningsejere.
Alle klovbærende dyr mindre end 1 kilometer fra den smittede besætning kan slås ned.
Det samme kan ske med kontaktbesætninger.
Alle besætninger i en radius af 10 km omkring en smittet besætning bliver undersøgt for eventuel smitte. Før alle besætningerne er undersøgt, kan restriktionerne i området ikke fjernes - og tidligst 30 dage efter den smittede besætning er slået ned.
Der gives fuld kompensation for tab af besætning og produktion.
SEGES Kvæg administrerer Kvægerstatningsordningen.
Under et sådant forløb er det vigtigt at kunne få støtte og hjælp til praktiske ting. Kontakt gerne nedenstående kontaktpersoner for at få at få hjælp ift. det veterinære beredskab.
Besøg må kun ske efter tilladelse fra Fødevarestyrelsen.
Emneord