Rapsolien, der presses ud af rapsfrøet, anvendes hovedsageligt som spiselig olie eller til biodiesel. Efter olien er blevet presset ud af rapsfrøet, er rapskagen tilbage som et biprodukt af rapsolieproduktionen. Rapskagen indeholder op til 50 % protein i tørstof og anvendes i Danmark hovedsageligt til foder.
Raps er en ernæringsmæssig interessant afgrøde, som udover et højt proteinindhold, har en sammensætning af makronæringsstoffer, der kan sammenlignes med soja[5]. Rapsprotein udmærker sig ernæringsmæssigt ved, at raps, i forhold til andre planteproteiner, har et højt indhold af aminosyrerne cystein og methionin. Methionin er en essentiel aminosyre, som kroppen har brug for, men ikke selv kan producere, og derfor skal methionin tilføres med kosten6. Den gavnlige aminosyresammensætning i raps gør den interessant som fødevareingrediens i fremtiden[5].
Årsagen til, at raps ikke anvendes til fødevareproduktion i dag er, at raps har et højt indhold af antinutritionelle stoffer som glucosinolater, fytin syre og phenoliske komponenter, herunder tanniner[7] som reducerer den ernæringsmæssige kvalitet af raps[6]. En væsentlig barriere for at anvende raps til fødevarer, er et højt indhold af phenoliske komponenter, som giver rapsproteinet en bitter smag og en mørk farve, som ikke er passende til fødevareproduktion. Forskning på området har dog vist, at det ved hjælp af kemiske og enzymatiske processer er muligt at reducere eller fjerne indholdet af antinutritionelle stoffer i rapsproteinet, hvorved den bitre smag og mørke farve fjernes, og samtidig bibeholdes et højt proteinindhold[7].
En anden barrierer for at anvende rapsprotein til fødevareproduktion er, at rapsfrøpulver kan fremkalde fødevareallergi. Der er identificeret risiko for allergiske reaktioner eller krydsallergier for rapsprotein med andre fødevarer eller proteiner fra andre Brassica/arter/sorter, såsom sennepsfrø blandt sensibiliserede individer[8]. En videnskabelig vurdering fra EFSA har dog konkluderet, at det er sikkert at spise rapsfrøpulver fra Brassica rapa L. og Brassica napus L indenfor en anbefalet mængde på op til 2.2 g protein/kg kropsvægt per dag[8].
Hvor langt er udviklingen for raps som fødevareingrediens?
Rapsprotein viser lovende resultater som funktionel ingrediens i fødevarer. Et forskningsteam fra Tyskland har fundet, at isolat fra rapsprotein har tilsvarende og i nogle tilfælde bedre emulgerende og skummende egenskaber sammenlignet med protein isolat fra f.eks. soja og æg (Tabel 1).