Planter

Opgradering af ældre sprøjter til præcisionssprøjtning

Vil du gerne i gang med præcisionssprøjtning, kan marksprøjter af ældre dato opgraderes med ny teknologi til præcisionssprøjtning med en mindre investering.

Mange forbinder præcisionssprøjtning med moderne sprøjter, der koster over en million kroner. Det er dog ikke nødvendigvis tilfældet. Der findes nu adskillige muligheder for at opgradere ældre marksprøjter med ny teknologi, så de kan udføre præcisionssprøjtning på niveau med nyere modeller.

Det blev demonstreret på fire temadage rundt om i landet i løbet af efteråret. Her blev interesserede landmænd fra hele landet inviteret til en temadag, hvor fokus var på opgradering af ældre sprøjter til præcisionssprøjtning. Temadagene blev arrangeret af rådgivningscentrene VKST, Agillix, SAGRO og Spiras med støtte fra miljøstyrelsen.

Landmændene havde mulighed for at møde både planteavlskonsulenter, maskinkonsulenter og forhandlere af droner, kortlægningsværktøjer, sprøjteteknik og GPS-udstyr. Der blev præsenteret forskellige løsninger til præcisionssprøjtning, herunder priser og udstyr. Der var rig mulighed for at stille spørgsmål om egen sprøjte, undersøge mulighederne og få et prisoverslag.

Billede 3

Billede 3. Sprøjtedemo i marken hvor teknologierne fremvises for de fremmødte.

Derudover blev der afholdt sprøjtedemonstrationer i marken, hvor de fremmødte kunne se teknologien i aktion. Flere forskellige sprøjter af forskelligt fabrikat og årgang demonstrerede pletsprøjtning, bl.a. en 20 år gammel sprøjte fra 2005. Der blev præsenteret løsninger i prisklassen fra 12.000 kr. til 300.000 kr.

Budskabet fra arrangørerne og forhandlerne var, at stort set alle sprøjter kan opgraderes til pletsprøjtning, og det behøver ikke at være så dyrt, som man måske skulle tro.

Præcisionssprøjtning

Pletsprøjtning er en af de præcisionssprøjtningsteknikker, der har stort potentiale til at reducere pesticidforbruget markant i visse relevante sprøjtninger med mellem 30-90 % afhængigt af ukrudtstrykket i marken. Teknologien har været under udvikling i flere år, men er nu klar til at blive anvendt i større skala.

Pletsprøjtning består af 4 trin:

  1. Kortlægning af ukrudt
  2. Analyse af billeder
  3. indlæsning af fil i terminal
  4. Sprøjtning i marken

I øjeblikket er den bedste metode til kortlægning af ukrudt ved hjælp af dronebilleder. En drone overflyver marken og tager billeder af hele området. Flyvehøjden varierer afhængigt af, hvilken type ukrudt der skal kortlægges. Hvis det er småt ukrudt, der skal kortlægges, skal flyvehøjden være lavere, hvilket også reducerer dronens kapacitet.

Dronebillederne uploades til en platform, der analyserer billederne og omdanner dem til sprøjtefiler, som sendes retur. Der er flere kommercielle udbydere, der tilbyder denne analyse, herunder det danske firma CropUp og det tjekkiske firma Cultiwise, som begge anvendes i Danmark. Begge løsninger har en behandlingstid på 48 timer, men ofte er filerne klar på under 24 timer.

Sprøjtefilen indlæses i traktorterminalen, hvorefter man er klar til at sprøjte. Det anbefales at afprøve med rent vand i tanken første gang, man indlæser sprøjtefilen, så der er mulighed for at foretage de rette indstillinger.

Billede 6

Billede 4. Pletsprøjtningsfil er indlæst i traktorterminal og klar til sprøjtning.

Krav til traktor og sprøjte for præcisionssprøjtning

For at din sprøjte kan udføre præcisionssprøjtning, kræves det, at der eftermonteres forskelligt udstyr, så traktor og sprøjte kan kommunikere med hinanden. Der findes flere løsninger, der kan opfylde dette behov.

Traktor:

  • GPS-antenne
  • ISOBUS-opkobling
  • Nyere terminal

Traktoren skal være udstyret med en GPS-antenne, så den kender sin position på marken. Mange landbrug har allerede en eller flere traktorer med GPS-autostyring, men hvis man ikke har det, vil en stor del af omkostningerne ligge i eftermontering af GPS og autostyringsenhed.

Derudover skal traktoren have en nyere ISOBUS-terminal, som kan håndtere pletsprøjtningsfiler. Det er vigtigt at sætte sig grundigt ind i, hvad terminalerne kan og ikke kan. Her kan det være en god idé at søge hjælp hos en maskinkonsulent eller på det lokale værksted.

Sprøjte:

  • Elektroniske ventiler i sektioner eller på enkeltdyse niveau
  • ISOBUS-styreboks

Sprøjten skal udstyres med elektroniske ventiler, der kan åbne og lukke dyserne i sektioner eller på enkeltdyse niveau. Derudover skal sprøjten ombygges til ISOBUS, så den kan kommunikere med de signaler, den modtager fra traktoren. Til dette formål monteres en styreboks, som forbindes via traktorens ISOBUS-stik.

Pris for opgradering af ældre marksprøjte

Prisen for at opgradere en ældre marksprøjte til pletsprøjtning afhænger af flere faktorer:

  • Hvor præcis skal sprøjtningen være?
  • Hvor avanceret skal teknologien være?
  • Hvilket teknologiniveau starter du fra?

Som udgangspunkt kan alle sprøjter opgraderes til pletsprøjtning, og der findes mange forskellige løsninger i forskellige prisklasser. Prisniveauet for eftermontering af ny teknologi på både sprøjte og traktor ligger mellem 12.000 og 100.000 kroner. Der findes også løsninger, der koster langt over 100.000 kroner, men disse inkluderer avanceret bomstyring og dyseteknik på enkeltdyse niveau.

Prisintervallet på 12.000-100.000 kroner afspejler, hvad sprøjten og sprøjtetraktoren kan i deres nuværende tilstand. Hvis man allerede har en ISOBUS-sprøjte, er man godt på vej. Det kræver blot en terminal, der kan håndtere data, hvilket koster mellem 20.000 og 60.000 kroner. Hvis man hverken har en ISOBUS-sprøjte eller GPS-anlæg på sprøjtetraktoren, er det en større investering, ofte over 100.000 kroner.

Udover sprøjten er der også en udgift forbundet med at få marken overfløjet og behandlet data. De fleste rådgivningscentre tilbyder denne ydelse til en fast pris på mellem 150 og 250 kr. pr. hektar. Ønsker man selv at stå for droneoverflyvningen, kan man købe en drone til 35.000 kr. og selv overflyve sine marker. Databe-handlingen koster da mellem 50 og 75 kr. pr. hektar.

I rapporten ”Økonomiske konsekvenser ved reduktion af glyphosatforbruget med 25 % som følge af ny godkendelse” er der lavet beregninger på de samlede omkostninger ved pletsprøjtning med glyphosat.

Beregningerne viser, at omkostningen til fuldautomatisk pletsprøjtning med tildelingsfil baseret på dronefotos med opgradering af udstyr på sprøjte og traktor varierer fra 814 til 148 kr. pr. ha, når bedriftsstørrelsen går fra 150 til 1000 ha. Har bedriften udstyr til pletsprøjtning i forvejen, vil omkostningen gå fra 181 til 53 kr. pr. ha.

Hvad er den rette løsning for mig?

Inden du beslutter, om sprøjten skal opgraderes med ny teknologi til præcisionssprøjtning, er det vigtigt at vurdere sprøjtens funktionalitet. Er den god nok til at blive opgraderet, eller bør du overveje at købe en ny eller nyere brugt sprøjte?

Dernæst skal du overveje, hvad du ønsker at opnå med din sprøjtning. Ønsker du den komplette løsning med maksimal præcision og enkeltdyseluk til en høj pris, eller er du tilfreds med, at dyserne åbner og lukker i sektioner?

På temadagen den 9. oktober 2024 fremlagde en planteavler fra Hjallerup, hvorfor han valgte at opgradere sprøjte til at kunne spotsprøjte. Han kunne ikke lave et regnestykke hjemme ved skrivebordet, hvor det gav mening for ham at købe en helt ny sprøjte til en million kroner. Derfor blev der i stedet købt en nyere brugt sprøjte, som blev ombygget for 200.000 kr. med nye slanger og dyser, som kan åbne og lukke på enkeltdyse niveau, samt en ny terminal, som kan håndtere pletsprøjtningsfiler. Bevæggrunden for den store investering er at kunne bekæmpe gråbynke og tidsler effektivt, samt spildkartofler i kornet så de kan rammes mere målrettet og samtidig spare en hel del kemi. 

Den rette løsning for naboen er ikke nødvendigvis den rette løsning for dig. Derfor bør du rådføre sig med din maskinkonsulent eller det lokale værksted, om hvad den bedste løsning er til lige netop dit behov. 

Vil du vide mere?

Støttet af