Fors A/S har i flere år arbejdet med BNBO-indsatsen og udgangspunktet har været, at processen med at indgå aftaler skulle bidrage til, at der opbygges et godt tillidsforhold mellem lodsejere og vandforsyningen, så der også er grundlag for at udvide med nye aftaler i fremtiden.
Fors A/S dækker drikkevandsforsyningen til Holbæk by, Roskilde by og dele af Lejre Kommune. Der arbejdes i øjeblikket på at udbygge det strategiske samarbejde om drikkevandsforsyningen på tværs af Sjælland for at sikre en robust vandforsyning. Det skal bl.a. bidrage til at industrien ved Kalundborg har adgang til vand og kan vækste. Ligesom indbyggerne i København også skal have rent drikkevand i fremtiden.
Fors A/S arbejder derfor med en langsigtet og overordnet strategi for at tilpasse arealanvendelserne i indvindingsområderne, så vandressourcerne kan sikres mod alle former for forurening og en robust lokal vandforsyning kan opretholdes.
BNBO-aftaler
Fors A/S har siden den politiske beslutning om, at BNBO skal være pesticidfri, arbejdet aktivt for at føre aftalen ud i livet. Målet er at indgå aftaler, der skaber tilfredshed hos både lodsejer og vandforsyning.
På et dialogmøde mellem Fors A/S, VKST og SEGES Innovation fremhæver Fors A/S følgende kriterier for arbejdet:
- Aftalerne opnås ved dialog, pragmatisme omkring afgrænsning af aftalens areal, respekt for, at der skal nås en fair aftale for begge parter og en erkendelse af, at ting tager tid.
- Der foretages individuelle forhandlinger mellem Fors A/S, repræsenteret ved en lokalkendt landinspektør, og lodsejer med eventuelt bisidder/bisiddere.
- Der søges pragmatiske løsninger, som alle parter kan leve med fremefter.
- I erstatningsopgørelserne anvendes en vurdering af den lokale markedspris på jord. Det sværeste har været at vurdere den individuelle jordpris.
- Overtaksationskommissionens afgørelser om erstatningsniveau og principper anvendes i forhandlingerne.
- Der tages hånd om både BNBO-areal og defigureret areal.
- Der er opmærksomhed på ejendommes fremtidige værdigrundlag og dermed konsekvenserne for belåning af ejendommen.
- Hvis BNBO ligger i et indvindingsområde, hvor der i fremtiden kunne tænkes at være behov for en indsats i forhold til nitrat, har Fors A/S også ønsket at inddrage en aftale om at reducere eller stoppe gødskning i forhandlingerne, så aftalen ikke skal åbnes igen på et senere tidspunkt.
- Grundlaget for at opnå skattefrihed er vigtigt. For at opnå skattefrihed er det afgørende, at byrådet har udtrykt ekspropriationsvilje, og at dette er sket inden aftalen underskrives. Det er vores anbefaling, at sørge for dokumentation for dette i form af et referat fra byrådsmødet, hvor byrådet har taget beslutningen.
Skatterådet har i et bindende svar fra marts 2023 (SKM2023.185.SR) godkendt skattefrihed på ekspropriationslignende vilkår. Skattefriheden omfatter både arealerne i indsatsplanen og restarealer, som ejeren kan forlange at få omfattet af ekspropriationen.
Skatterådet har desuden bekræftet, at erstatning ikke er momspligtig. Hvis aftalerne indeholder erstatning for andre forhold end de erstatninger der er behandlet i det bindende svar, er det vores anbefaling at drøfte med kunden om der skal søges om et bindende svar på kundens konkrete aftale.
- I forhandlingerne forsøger Fors A/S så vidt muligt at få forhandlet en tinglyst adgang til drikkevandsboringer, hvis det ikke allerede er på plads, så Fors A/S uanset fremtidige ejerforhold mv. vil have uhindret adgang til drift af boringerne. Udgangspunktet har igen været, at når lodsejer og Fors A/S nu sidder ved bordet og forhandler, er det vigtigt at tænke på helheden og fremtiden.
- Fors A/S ønsker at støtte den grønne omstilling ved fx opkøb af jord, multifunktionel jordfordeling, og støtte af naturprojekter f.eks. skovrejsning eller vildtremisser. Der arbejdes med flere alternative muligheder, f.eks. køb af jord eller hele ejendomme via vores samarbejdspartnere Dansk Økojord A/S eller Skovgro. Mange lodsejere ønsker dog at beholde jorden.
Fra vandforsyningens side er det oftest en landinspektør med lokalt kendskab, som står for forhandlingerne med lodsejerne. Lokalkendskab og stor mødefleksibilitet i forhold til lodsejerne har vist sig at være givtigt for dialogen. En repræsentant fra Fors A/S har deltaget i de mere komplicerede sager.
Lodsejerne kan vælge selv at føre forhandlingerne eller de kan have en bisidder med, f.eks. en ejendoms- eller økonomikonsulent fra landbrugsrådgivningen. Den valgte bisidder sender regningen til lodsejer. Hvis der indgås en dyrkningsaftale, udbetaler Fors A/S også et standardbeløb til sagkyndig bistand og hvis nødvendigt også et til indhentning af panthaversamtykke.
Siden 2021 har Fors A/S arbejdet med at sikre grundvandsbeskyttelse inden for de udpegede BNBO og der har været en rolig fremdrift i forhold til at sikre arealerne ved frivillige dyrkningsaftaler eller jordkøb. Det har krævet meget tid og mange ressourcer fra Fors A/S.
Efter regeringen i juni 2023 lancerede den såkaldte akutplan for sikring af BNBO, hvor det i store træk fremgår, at kommunerne skal give påbud om pesticidfri dyrkning inden for BNBO efter d. 1. juli 2024 og der forventes et generelt forbud 1. januar 2025, oplever Fors A/S nu i højere grad, at lodsejerne selv kontakter Fors A/S for at afslutte igangværende forhandlinger eller for at genoptage forhandlinger, der har været sat på pause, mens de har ventet på udmelding fra regeringen om et generelt forbud mod pesticider inden for BNBO.
Ved Fors A/S er de glade for at være godt i gang med at indgå aftaler og for, at man lidt endnu har mulighed for at finde hinanden i frivillige aftaler inden for BNBO, der tager højde for de lokale forhold.
Fremadrettet ønsker Fors A/S at indgå flere frivillige aftaler om pesticidfri dyrkning, der går udover de udpegede BNBO, og vil bruge de erfaringer der er opnået i forbindelse med sikring af BNBO og det løbende samarbejde med VKST og SEGES Innovation til at realisere disse ønsker.
Forebyggelse af fejl
På dialogmødet blev det drøftet, hvordan lodsejeren bedst tager sine forholdsregler, så aftalen om restriktionerne ikke ved en fejl overtrædes. En oplagt mulighed for mange landmænd er at lægge aftalearealerne ind på deres digitale markkort, så traktorfører enten kan se det på en skærm eller bliver advaret med en tone, når de kører ind på et areal med dyrkningsrestriktioner. Det vil ikke mindst være en sikkerhed for maskinstationerne. Det kræver dog, at aftaleafgrænsningerne digitaliseres og kan hentes samlet et sted.
Den største sikkerhed for lodsejeren er at etablere en fysisk adskillelse i marken. Her har Fors A/S og lodsejere efterspurgt et idékatalog til, hvordan aftalearealerne kan blive fysisk markeret i marken. Det sker for tydeligt at se afgrænsningen, mens det stadig er praktisk at dyrke de omkringliggende arealer. Derudover må det også gerne være præsentabelt og give værdi for lodsejeren og naturen. I nogle tilfælde kunne det være tilplantning med vildremisser, et initiativ som Fors A/S også gerne vil støtte op om.