Satellitkortet med afgrødemætning (biomasseindeks) fra en mark, lige inden afgrøden ”lukker”, viser med de lyse felter, hvor udsædsmængden med fordel kan øges. I eksemplet har mark 46-0 nogle lyse pletter hen over midten. Hvis erfaringer og tidligere års satellitbilleder viser samme pletter, bør der laves et gradueringskort til den mark.
Gradueringerne kan gøres digitalt med et tildelingskort, der lægges ind i såmaskinens computer, eller det kan gøres manuelt med en graduering fra traktorens førersæde, hvis såmaskinen har den mulighed. Erfaringer viser, at der i kornafgrøder med fordel kan gradueres op til +/- 50% ud fra standardudsædsmængden, men det skal altid tilpasses den enkelte mark.
Biomassen kan benchmarkes, i dette eksempel med andre økologiske havremarker. Det er en helt ny mulighed, der ligger i samme skærmbillede. Ser man på mark 44-0 lige oven for, kunne det tyde på at fordelingen af gylle med gyllevognen, ikke er helt jævn. Det kunne måske tåle lidt opmærksomhed også.
Gradueret gødskning
Gradueret fordeling indenfor den enkelte mark er vanskelig, fordi det stadig er de færreste bomgyllevogne, der har tilstrækkelig præcision til at kunne skrue op og ned for tildelingen, så det passer til et detaljeret tildelingskort. Alene reduktion af overlap i kiler og forager, ved hjælp af sektionsluk på de brede bomme, kan reducere kvælstofforbruget op til 5%.
Værdifulde gradueringer mellem markerne kan laves specielt i vinterraps, der potentielt har en stor optagelse i efteråret. Økologiske marker, der er veletablerede og kraftige i efteråret, danner grundlag for en god afgrøde til høst. Det er især eftervirkningen af gode forfrugter, som konsumærter eller kløvergræs, der kan være vanskelig at fastsætte i planlægningen.
Med satellitmålinger kan man se, hvornår en afgrøde er ”mættet” altså dækker jorden. Tidspunktet sammenlignet med forsøgsdata kan bruges til at bestemme efterårsoptagelsen og dermed den nødvendige forårstilførsel. Metoden er under udvikling, så indtil den bliver tilgængelig, er det den visuelle vurdering, eventuelt kombineret med planteklip, der er vejen til den præcise gødningsstrategi.
Hotspots
Observationer i marken registreres præcist med koordinat, billede og tekst på smartphonen. Det er et praktisk værktøj til markering af sten, flyvehavre, stoppede dræn osv.
Der er også mulighed for at registrere et behandlingsvindue, hvor der er kørt en gang mindre med strigle eller radrenser, ændret på udsæds- eller gødningsmængde, eller andre ting, der kan registreres helt simpelt, mens der arbejdes.
20-30 % af de økologiske landmænd, der har svaret i føromtalte survey, registrerer pletter i marken og arbejder med ”vinduer”. Muligheden er der med CropManager og lignende programmer, og det vil være en meget værdifuld kilde til udvikling af økologisk planteavl, hvis flere økologiske planteavlere tager det til sig i hverdagen.
Udbyttebenchmark
Økologiske planteavlere, der registrerer udbytter i MarkOnline, kan nu benchmarke sine udbytter med andre økologer, der dyrker samme afgrøde og registrerer det i MarkOnline. Der kan sorteres efter region og jordtype. Hvis der kommer stor tilslutning til den nyoprettede benchmark, vil opmærksomheden skærpes hos den enkelte, og der vil kunne dannes værdifuldt samlet overblik over udviklingen i økologisk planteavl.
Referencer:
- Økologiske arealer skal vedligeholdes med kalk og grundgødning
- Økologikongres 2021 session E3