Planter

NUTRI-CHECK NET: Et europæisk netværksprojekt om at finde de bedste gødskningspraksisser

I januar 2023 blev NUTRI-CHECK NET-samarbejdet lanceret med det formål at forbedre styringen af næringsstoffer til afgrøder.

Projektet involverer partnere fra ni forskellige europæiske lande og fokuserer på næringsstofferne kvælstof, fosfor og kalium i afgrøderne hvede, majs og kartofler. Hvert af de ni lande har en national ekspertgruppe, hvor deltagerne spænder fra forskere og landbrugere til kommercielle partnere og rådgivere.

Test af værktøjer til næringsstofstyring

I november 2024 blev den anden netværksworkshop afholdt online med deltagere fra hele Europa. Blandt punkterne på programmet var værktøjer til næringsstofstyring, som blev præsenteret for nationale eksperter, der derefter diskuterede værktøjerne i grupper. Mange af de identificerede værktøjer i projektet er blevet testet i 2024 af grupper af landbrugere i de forskellige lande. 

Målet for NUTRI-CHECK NET i 2025 er, at eksperterne evaluerer disse værktøjer og sammenfatter de bedste praksisser, som vil blive offentliggjort på NUTRI CHECK NET's onlineplatform.

Fra kompleks viden til konkrete resultater

Et af medlemmerne af den danske delegation er Leif Knudsen, Chefkonsulent hos SEGES Innovation, som har arbejdet med forskning inden for planteernæring i årtier.

"Jeg kan virkelig godt lide opbygningen af dette tematiske netværk. Vi har 26 erfagrupper fordelt over de ni lande. Deres praktiske erfaringer fra marken bliver videregivet til de ni nationale ekspertgrupper, som derefter samler de bedste praksisser på onlineplatformen, hvilket skaber værdi på tværs af landegrænser. Så vi går fra et komplekst vidensnetværk til et konkret resultat, der vil være klar ved projektets afslutning," forklarer Leif Knudsen.

Vigtigheden af dynamisk gødningsplanlægning

En af de ting, som forskningen har vist indtil videre, er værdien af en mere fleksibel beslutningsproces for gødningstilførsel, udført og eventuelt justeret af landbrugerne gennem vækstsæsonen. Undersøgelser udført i 2023 viste, at landbrugerne i de ni deltagende lande sjældent justerede eller evaluerede deres gødningsplaner. De anvender typisk en gødningsplan lavet ved begyndelsen af sæsonen eller i nogle tilfælde en gødningsplan, der ikke ændrede sig fra år til år. Derfor er det i projektet besluttet at fokusere på en meget mere på dynamisk gødningsplanlægning. 

"For mange landbrugere er gødning en af de største udgifter. Derfor er en simpel – og justerbar – tredelt kontroltilgang gennem vækstsæsonen afgørende for at sikre bedre udnyttelse af næringsstoffer og den bedste viden at bygge videre på," sagde projektleder Sarah Kendall ved workshoppen. Sarah Kendall er afgrødefysiolog ved ADAS, et landbrugs- og miljøkonsulentfirma i Storbritannien.

billede af den tredelte kontroltilgang

Den tredelte kontroltilgang bygger på:

  1. Planlægning: Landbrugerne overvejer generelt afgrødens næringsstofbehov ved at lave en gødningsplan. Planen er et vigtigt skridt, da en velovervejet plan er en god start. Men da vækstsæsonen ikke altid udvikler sig som forudsagt, skal vi fokusere på dynamisk næringsstofplanlægning med tjek, justeringer og gennemgang efter høst.

  2. Tjek og juster: At følge udviklingen i løbet af vækstsæsonen er essentielt, selvom der er så mange opgaver, der skal udføres på denne tid af året. Men at tjekke og – om nødvendigt – justere er afgørende for opnå det bedst mulig udbytte og økonomi.

  3. Opfølgning: Vigtigheden af at analysere resultatet af næringsstofindholdet fra høst bør ikke undervurderes, da det kan give værdifuld viden til de kommende sæsoner, og det er sådan, vi kan skabe den bedst mulige plan for den næste vækstsæson.

Talrige værktøjer til næringsstofvurdering

NUTRI-CHECK NET har et ambitiøst mål om at udvikle en onlineplatform med de bedste gødningspraksisser. Der findes allerede mange forskellige værktøjer, som er bredt anvendt på markniveau i alle ni deltagende lande. En liste med mere end 50 værktøjer er blevet identificeret i NUTRI-CHECK NET, hvoraf fem af disse blev præsenteret på online-mødet i november 2024. Disse værktøjer er allerede nu tilgængelige på platformen, der i øjeblikket huser en opgørelse af mere end 170 værktøjer, der kan understøtte beslutningstagning om afgrødeernæring.

"Vi hørte om platformen FaST, Yaras N-tester og to yderligere næringsstofhåndteringssystemer udviklet af AGQ Labs i Portugal og ADAS’ YEN Nutrition, som fokuserer på kornanalyser. Jeg kendte nogle af dem, men der var mange nye og relevante informationer," reflekterer Leif Knudsen.

Leif Knudsen var en af talerne ved workshoppen og præsenterede, hvordan SEGES Innovation bygger online platforme ved hjælp af store datamængder, storskala testresultater, satellitgenererede afgrødekort og machine learning. 

"SEGES Innovation tilbyder omkring 10 online landbrugsplatforme, der er tilpasset forskellige behov. De er alle baseret på en meget stor markdatabase. En af de mest populære platforme til at tjekke og gennemgå er CropManager, som – blandt andet – bruges til at tjekke og justere din gødningsplan. Med det digitale værktøj kan landbrugerne udforske næringsstofbalancer, hvilket er særligt vigtigt for at beregne behovet for fosfor, kalium og sekundært kvælstof." forklarer Leif Knudsen.

Baseret på en stor undersøgelse af værktøjer testet i de 26 erfagrupper, vil projektet identificere de 20 bedste praksisser for næringsstofplanlægning. Det vil være det primære fokus i projektets sidste år, sammen med færdiggørelsen af NUTRI-CHECK NET-platformen.

Webinarer om dynamisk gødningsplanlægning i 2025

I 2025 vil vi som en del af projektet tilbyde tre gratis webinarer, der henvender sig til landbrugere. Webinarerne fokuserer på dynamisk gødningsplanlægning og er opdelt i følgende tre temaer: 

  • Planlægning
  • Tjek
  • Justering og evaluering af gødningsplanerne.
Tilmeld dig, hvis du ønsker at få besked, når vi åbner for tilmelding til webinarerne om dynamisk gødningsplanlægning.

Forfatter: Martin S. Hansen, Senior Kommunikationskonsulent, SEGES Innovation.

Vil du vide mere?

Støttet af