Hvad mener økologerne?
Hvis de nye gødningstyper skal få betydning for udviklingen af økologisk jordbrug, er det selvfølgelig vigtigt, at de også vil blive brugt. Derfor er en række økologiske landmænd blevet interviewet med fokus på, om de beskrevne gødninger vil være attraktive at bruge, eller om der er nogle barrierer, der skal håndteres først. Der blev desuden spurgt til synet på de nye gødningstyper i forhold til økologiske principper og regler.
En hurtig gennemgang af svarene viser, at der ikke er fuldstændig enighed om, hvor stort behovet for denne nye type gødning er. Det er dog ikke til at tage fejl af interessen for en gødning, der kan give en hurtigere vækst i foråret og give ukrudtet mere modstand. Som barriere peger landmændene især på, at det er problematisk at kommer ud med tung flydende gødning i det tidlige forår, hvor jorden har svært ved at bære, og i det hele taget ønskes den megen transport med vandige gødninger begrænset. Derfor er der et udtalt ønske om en mere koncentreret flydende gødning.
Sidst men ikke mindst mener landmændene, at den nye type gødning er helt i tråd med de økologiske principper, da der bruges lokale ressourcer og disse samt energien udnyttes forsvarlig.
Resultater fra den første runde landmandsinterviews kan ses i rapporten ClimOptic-gødninger.
Udbytteeffekt og bæredygtighed
I projektet gennemfører Aarhus Universitet markforsøg, der vil dokumentere udbytteeffekten af gødningstyperne. Desuden måles der på udledningen af drivhusgasser fra jord og gødning, og disse tal bruges derefter til en samlet vurdering af, hvor meget brugen af de nye gødninger vil kunne mindske udledningen af drivhusgasser og forbedre bæredygtigheden af økologisk jordbrug.
Projektet ”Klimaoptimeret gødskning i økologisk planteproduktion (ClimOptic)” gennemføres af Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi og SEGES i perioden 2019-2022. Projektet har fået tilskud fra ”Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet”, og er en del af Organic RDD 4-programmet, som koordineres af ICROFS.