Husk de gode rutiner i håndteringen af gylle
De gode vaner i forhold til gyllehåndtering er blandt andet, at der altid bør være mindst 40 cm fra gylleoverfladen til spalterne for at sikre, at der er frit løb til ordentlig omrøring af gyllen. Hvis der er mindre, skal der lukkes gylle ud, før der omrøres. Hvis gyllen står lige under spalterne, når omrøringen starter, er man langt ud over en sikker gyllehåndtering, uanset om man strør med gips eller ej.
Specialkonsulent Helge Kromann, SEGES Kvæg, besøgte sidste år virksomheden Mijodan, der knuser kasserede gipsplader til gips, der blandt andet aftages af landbruget. Og han vurderer, at man kan bruge gips på samme måde, som man anvender jordbrugskalk.
”Det er udtørrende og faktisk mere pH-neutralt end kalk. Så der er ingen desinficerende effekt ved gips. Desuden skal man være opmærksom på, at der kan være nogle lokale restriktioner, da gipsaffald hører under Affaldsbekendtgørelsen og skal som sådan være indarbejdet i den kommunale affaldsplan,” fortæller Helge Kromann. Han oplyser, at der ikke findes nogen egentlige krav til strøelse, hverken lovkrav eller i Arlagården, men at det altså er af yderste vigtighed, at man overholder de gældende sikkerhedsanbefalinger ved håndtering af gylle.
SEGES Kvæg har fået Teknologisk Institut til at analysere gylleprøver fra en landmand, der mistede 13 kvier. Landmanden brugte gips/halm/vand som strøelse og havde på grund af høsttravlhed ikke omrørt gyllen i en uge. Stalden er fra 1977 og dårligt ventileret, og den dag ulykken skete var det vindstille. Derfor er der begrundet mistanke om, at kvierne er omkommet på grund af svovlbrinteforgiftning.
Gylleprøver fra stalden har ikke vist svovlbrintemængder i alarmerende koncentrationer, og selvom prøverne har stået stille i seks dage i et laboratorium, gav det heller ikke usædvanligt store koncentrationer, ligesom pH-værdien eller ammoniakkoncentrationen heller ikke gav anledning til advarsler. Det siger noget om usikkerheden ved gipsens reaktion, hvilket bekræfter, at man skal være ¬agtpågivende.
Tilrettelæg arbejdet med gyllen omhyggeligt
I alle gylle- og ajlebeholdere, fortanke, pumpebrønde, gyllekanaler, gulvudsugningskanaler og gyllevogne skal man regne med, at der ved omrøring kan være så høje koncentrationer af svovlbrinte, at det kan være sundhedsskadeligt. Ved omrøring af gylle er der i vindsiden målt dødelige koncentrationer på 700 ppm af svovlbrinte. Ved gyllepumpens udløb er der målt helt op til 3.000 ppm!
Tilrettelæg derfor altid arbejdet med gylle grundigt:
- Aftal og informér alle medarbejdere om, hvor og hvornår der arbejdes med gylle
- Vær som minimum to personer til at udføre arbejdet med gylle
- Hav jævnligt kontakt med hinanden under arbejdet – sørg for at vide, hvor hinanden er
- Hav en opladet mobiltelefon med, så I nemt kan få kontakt med hinanden
- Høje koncentrationer svovlbrinte kan ikke lugtes – benyt derfor en gasdetektor
- Sørg for at de rette hjælpemidler er inden for rækkevidde – fx åndedrætsværn. Lær hjælpemidlerne at kende, så I er dus med dem, når de skal bruges.
Da svovlbrinte i sundhedsskadelige koncentrationer er lugtfri, kan gassen kun konstateres ved brug af gasdetektor. Gasdetektoren skal give en tydelig alarm ved sundhedsskadelige koncentrationer af gyllegas. Der findes adskillige typer af gasdetektorer. De er typisk på størrelse med en mobiltelefon, kan klipses på tøjet, bæres i hånden eller om halsen i en medfølgende snor. De kan købes, hvor man normalt køber værnemidler, og prisen ligger typisk på 2-3.000 kr.