Under konserveringen bliver en del af foderets proteinindhold nedbrudt til ammoniak. Jo lavere ammoniak-indhold, jo mere protein er der tilbage i foderet.
Bakterien "clostridium botulinum" kan være årsag til den frygtede "pølseforgiftning", som er meget farlig for heste. Clostridiesporerne kommer hyppigt ind i foderet ved at der ligger et fordærvet kadaver på marken. Under anaerobe forhold kan clostridiesporerne udvikles og danner et meget giftigt toxin. Ved øget tørstofindhold falder mængden af clostridiesporer.
Tørstofindholdet kan også blive for højt. Når tørstofindholdet kommer over de 50% bliver den tilgængelige vandmængde så lille, at mælkesyrebakteriernes aktivitet bliver væsentlig reduceret. Samtidig kan det i praksis være vanskeligt, at presse tilstrækkelig meget ilt ud af det tørre plantemateriale, og risikoen for fejlgæring bliver da større.
Presningen af græs til ensilering
Presningsgraden er afgørende for en god ensilagekvalitet. Rundballepresserne opdeles i "fastkammerpressere" og pressere med variabelt pressekammer.
I fastkammerpresseren presses afgrøden først sammen når kammeret er ved at være fyldt.
Pressekammerets rumfang udnyttes derfor maksimalt ved at køre langsomt og sørge for at strengen fordeles jævnt over hele pressekanalen. Ved manglende omhyggelighed med denne type af pressere, kommer der let relativt meget luft ind, og dermed er der øget risiko for svampeskader.
Ved presseren med variabel kammer bearbejdes afgrøden til en lille rulle, straks den kommer ind i pressen. Herfra opbygges ballen til fuldt omfang. Rundballepressere med variabel kammer, muliggør en 10-15% højere presningsgrad, end pressere med fast kammer. Rundballerne er i gennemsnit 1,2 meter brede i diameter.
En del balleensilage presses også i firkantballer. De nyere typer af firkantpressere som er konstrueret til at klare fugtige afgrøder, giver en god pakningsgrad.
Græsset bør snittes i forbindelse med presningen. En snitning fremmer ensileringsprocessen og giver derfor en hurtigere sænkning af pH. Desuden kan græsset presses hårdere når det er snittet, hvilket betyder, at der trænger mindre luft ind i ballerne.
Vigtigt med hurtig indpakning.
Ballerne skal pakkes ind senest to timer efter presningen for at minimere tabet af sukker og for at undgå varmedannelse og opformering af uønskede mikroorganismer. Balleensilering kræver således god planlægning af hele processen fra høst til lagring. Ballerne bør flyttes så lidt som muligt når de er pakket ind. Indpakning af ballerne bør derfor finde sted ved lagerpladsen.
Mindst 6 lag plast af en god kvalitet med 50% overlap er nødvendig for at skabe en tilstrækkelig lufttæt indpakning. Ved at forstrække plasten ca. 70% inden den "wrappes" omkring ballerne, opnår man, at de enkelte plastlag "limes" sammen. Den hvide plast er at foretrække, da den ikke bliver opvarmet i samme omfang som den sorte, og derved begrænser risikoen for kondensdannelse i ballerne.
Vær opmærksom på hvordan ensileringsballer lagres.
På lagringspladsen bør der være plant, veldrænet og fri for sten og lignende, der kan ødelægge plasten.
Følgende punkter bør overholdes:
- Ballerne afsættes på ca. 10 cm tykt lag sand, gerne i skygge.
- Overdækning af ballerne med net eller lignende beskytter mod angreb af fugle.
- Nødvendig kontrol af plasten gennemføres i hele lagringsperioden, og opstår der skader i plasten, udbedres disse straks. Når ensilagen er opfodret bør plasten ikke efterlades så den skæmmer naturen. Den hvide type af plast som der normalt anvendes her i landet er polyethylen. Denne kan brændes eller afleveres til en genopsamlingsordning.
Hvad er næringsindholdet i ensilerede baller
Næringsindholdet af balleensilage varierer afhængigt af produktionsbetingelserne.
Det gennemsnitlige næringsindhold i balleensilage produceret til heste kan typisk se således ud: