Resumé
Rapporten ser på identificering af nye metoder til at forædle proteinafgrøder, som er mere robuste over for tørke. Se screeningresultater for 20 udvalgte sorter af foderhestebønne (Vicia faba) for dyb rodvækst, biomasseproduktion og tørkerelateret stress.
Hestebønnen er et muligt alternativ til importeret soja, som trives i det danske klima. Interessen for produktion af hestebønner har været stigende, men mødte en brat nedgang i 2018, hvor vækstsæsonen var rekordtør. Projektet ”Dyrkning af proteinafgrøder med lavt miljø- og klimaaftryk (Klimaprotein)” sigter efter at identificere nye metoder til at forædle proteinafgrøder, som er mere robuste overfor tørre somre.
Danmark står til at få højere årligt nedbør men også mere intense regn- og tørke perioder. Dybt groende rødder er dermed oplagt forædlingsmål, da det vil give planterne øget adgang til mere af det jordvand som blev oplagret i jorden under den foregående regnperiode.
Nogen af de gennemførte forsøg i projektet undersøger 20 sorter af foderhestebønne i rør-rhizotroner for at vurdere deres rodvækst, biomasseproduktion og tørketolerance ved hjælp af avancerede billedanalyser og isotopmålinger. Resultaterne viste tydelige forskelle i roddybde, biomasse og tørkerespons mellem sorterne, men der blev ikke fundet en entydig fordel ved dybtgroende rødder under de givne forsøgsbetingelser. Variation i roddata og lavt vandindhold i rhizotronernes underjord kan dog have maskeret en mulig korrelation mellem dybtgroende rødder og tørkeresistens. Læs mere om forsøgene og resultater i rapporten.
Fremtidige forsøg i RadiMax-anlægget vil undersøge korrelationen mellem rodvækst og udbytte under mere realistiske markforhold. Overordnet set blev genotyper med høj og lav biomasseproduktion og rodvækst identificeret, men forsøget fremhævede behovet for mere robuste metoder til at forbedre pålideligheden af resultaterne.
Forfatter: Anders Constantin T. Sørensen, Ph.d., Københavns Universitet, Institut for Planet- og Miljøvidenskab.
Vil du vide mere?
Emneord