Tallene i tabel 2 er fremkommet gennem en modelberegning, hvor tre konkrete sjællandske, økologiske planteavlsbedrifter tænkes at levere de pågældende biomasser til et fælles biogasanlæg, der er placeret midt mellem de tre gårde i en afstand på 17 km. Gasudbyttet er som vist i tabel 1, og omkostningerne forbundet med gasproduktionen (transport, anlægsdrift og afkast til ekstern biogas-investor) er beregnet. Omkostningerne til biogasanlægget er sat til en gennemsnitsværdi pr. ton.
I omkostningerne indgår også udgifterne til høst af biomassen og udbringning af den afgassede gødning. Omkostningerne er opgjort til maskinstationstakst.
Indtægterne er beregnet som energisalget (el og varme) fra den producerede biogas plus udbyttet af økologisk frøgræs, der genereres ved gødskning med det afgassede plantemateriale (dvs. udbytteresponsen af det ammoniumindhold, der kan aflæses i tabel 1).
Økonomisk interessante plantebiomasser
Man kan se af resultaterne i tabel 2, at den økonomisk mest interessante biomasse er frarenset korn, da det har et højt gasudbytte, og det er forbundet med små omkostninger at udnytte det til gasproduktion.
Af mark-biomasserne er det især frøgræshalmen og kløvergræs samt en kombination af halm og kløvergræs, der giver gode økonomiske overskud.
Frøgræshalm udmærker sig ved både at have et højt gaspotentiale og et højt kvælstofindhold, hvor kløvergræs har et noget lavere gaspotentiale pr. ton, men stadig et højt kvælstofindhold.
Kombinationen af halm og kløvergræs, der høstes sammen nogle måneder efter kornhøst, er den markbiomasse, der giver det bedste afkast pr. ha i beregningerne, da der kan høstes større mængder end i frøgræshalm og kløvergræs. Det vil også være en biomasse, det vil være let at producere i store mængder ved at så udlæg i kornmarkerne. Mens mængden af frøgræshalm er begrænset til det areal, der er tegnet kontrakt på til frøproduktion.
Derimod viser tabel 2, at vedvarende græs, efterafgrøder, genvækst og gulerodsrester, der giver små mængder pr. ha, ikke bidrager med positiv økonomi, hvis det bjærges og anvendes til biogas og efterfølgende til gødning.
Forudsætningerne kan ændre sig
Værdierne i tabel 2 forudsætter at alt er optimeret. Det vil sige, at den producerede varme kan sælges, og at alt ammonium i gødningen omsættes til planteudbytte.
Der er udført en følsomhedsberegning, hvor der er anvendt et lidt dyrere anlæg, den producerede varme kan ikke sælges, og 20 % af ammoniummen bliver ikke omsat til udbytte. Så bliver resultatet som vist i tabel 3.