Planter

Virkemidler til at reducere afgrøders klimaaftryk

Resumé

Undersøgelsen fokuserer på at identificere effektive strategier til at minimere udledningen af drivhusgasser fra planteproduktionen i Danmark. 

I takt med den stigende globale opmærksomhed på klimaforandringer og behovet for bæredygtige løsninger er det afgørende at undersøge mulighederne for at reducere klimaaftrykket fra danske afgrøder. For importerede foderråvarer, såsom soja og palmolie, er der lagt vægt på certificeringer, der sikrer, at produktionen ikke bidrager til skovfældning og andre arealomlægninger, som er store kilder til klimagasser. De store CO2-udledninger fra danske lavbundsjorde er ligeledes et resultat af arealomlægninger.

Ved at analysere de direkte og indirekte emissioner fra forskellige typer gødning og afgrøder samt ved at anvende nye emissionsfaktorer kan vi opnå en mere præcis vurdering af klimaaftrykket. Det giver os mulighed for at sammenligne og evaluere forskellige klimavirkemidler, som nitrifikationshæmmere, grøngødning og biokul, samt deres potentiale til at reducere udledningen af drivhusgasser. 

Effekten af arealomlægninger (LUC) måles ved at udlade arealer med LUC-effekt. Målet er at udvikle en mere bæredygtig landbrugspraksis, der kan bidrage til Danmarks klimamål og samtidig sikre en effektiv og ansvarlig fødevareproduktion.

Vil du vide mere?

Støttet af