Luftfoto af et minivårområde

Natur og vandmiljø, Planter

Case: Minivådområdet passer perfekt ind i landskabet

Henry og Marianne Jørgensen har etableret et sø-lignende minivådområde, som følger naturens former.

Da Henry og Marianne Jørgensen ved Roslev læste om tilskudsordningen til minivådområder i 2018, tænkte de både på miljøet og naturen. Henry kontaktede straks oplandskonsulenten, som siden har hjulpet ham hele vejen gennem projektet.

Vil gerne rense drænvandet
- Som landmænd må vi aktivt være med til at rense vores drænvand for kvælstof og fosfor. En del af Landbrugspakken var, at landbruget kunne gøde mere for til gengæld at lave blandt andet minivådområder.

Det vil jeg gerne bidrage til. På lang sigt tror jeg lidt på, at vi på gårdniveau vil blive målt på vores egen udledning, og så vil det være en fordel, at vi allerede har bygget et minivådområde.

Minivådområdet skal være flot at se på
Men Henry og Marianne øjnede også muligheden for at kunne gøre noget godt for naturen. Her skulle ikke tegnes noget efter en lineal, men efter naturens former. Ønsket var, at minivådområde skulle tage sig ud som en sø.
- Vores udgangspunkt har været, at et minivådområde skal berige naturen her på ejendommen. Jeg synes, det er vigtigt, at minivådområdet passer godt ind i landskabet, så vi kan glæde os over det i årene fremover. Vores minivådområde er smukt at se på, og det er godt for dyrelivet.

Og Mariannes og Henry udsigt fra stuehuset trumfer. Først ser man haven med de gamle   rododendroner, så kommer minivådområdet efterfulgt af strandengen med heste og Limfjorden, og helt ude i horisonten ligger Fur.

Valgte erfaren entreprenør
- For os var det vigtigt at vælge en entreprenør, som havde prøvet at grave minivådområder før. Men det var også helt afgørende, at han har GPS på gravemaskinen, så han kunne grave nøjagtigt efter det kort, der er tegnet for minivådområdet.

Fakta

Areal: 1,2 ha
Afvander: 112 ha
Kvælstofeffekt: 780 kg N pr. år

Vil du vide mere?

Støttet af