Vi afprøver ny metode til at måle dyrevelfærd i kvægstalde
SEGES Innovation har udviklet en standardiseret metode til at måle køernes velfærd. Velfærdsparametre som huld, klove, renhed m.m. omregnes til ét samlet tal.
SEGES Innovation har udviklet en standardiseret metode til at måle køernes velfærd. Velfærdsparametre som huld, klove, renhed m.m. omregnes til ét samlet tal.
Krav om antal ædepladser, krav om sengebåsenes længde og krav om antal vandkar. Der er mange krav til kvægstaldens indretning, og de har alle sammen til formål at løfte dyrevelfærden i de danske kvægbesætninger.
”Men vi ved jo godt, at dyrevelfærd ikke kun afhænger af staldinventar og kvadratmeter. Dyrevelfærden i to besætninger med samme staldsystem kan se meget forskellig ud,” forklarer chefkonsulent og dyrlæge ved SEGES Innovation, Peter Raundal.
Derfor har SEGES Innovation udviklet en standardiseret metode til at bedømme dyrevelfærd, som er ved at blive afprøvet i disse måneder.
Metoden tager udgangspunkt i dyrene og vil kunne bruges til at vurdere den aktuelle dyrevelfærd i stalden og give bud på, hvor i stalden der kunne skabes forbedringer. På den måde vil den være oplagt at bruge ved de halvårlige velfærdsvurderinger, som dyrlægen skal lave i forbindelse med sundhedsrådgivningen.
De parametre, som metoden måler på, er:
Hver parameter tildeles en score, og den samlede score omregnes til et tal. ”De forskellige scorer vægter dog ikke ens. F.eks. vejer halthed tungere end renhed,” siger Peter Raundal.
I øjeblikket er to konsulenter fra SEGES Innovation i fuld gang med at afprøve metoden. I alt gennemgås 65 kvægstalde, hvor parameterscorerne registreres i en app udviklet til formålet.
Ud fra besætningens størrelse beregnes antallet af køer, der udvælges tilfældigt til bedømmelse. Foruden de dyrebaserede parametre fortages også registreringer af stalden – bl.a. sengelængde, sengetype, gulvtype og gangbredde. Besætningerne i afprøvningen omfatter både ældre stalde og nye.
”Besætningerne blev fundet ved en rundringning, og der var ingen af de adspurgte, der takkede nej til at deltage. Det er vi naturligvis meget glade for,” fortæller Peter Raundal.