Kvæg

Kontrolbesøg i kvægbesætningen – landmandens ret og pligt

Hvad du bør vide, når Fødevarestyrelsen kommer på velfærds- eller medicinkontrolbesøg. Vejledningen giver svar på kvægbrugerens ret og pligt ved et kontrolbesøg.

Det er godt at være forberedt, når der kommer kontrolbesøg i din kvægbedrift. Derfor har vi samlet en oversigt over alle de punkter et kontrolbesøg omfatter og hvilke dokumenter du med fordel kan have styr på.

Derudover kan du finde en oversigt over de hyppigst registrerede overtrædelser på kvægbrug i forbindelse med kontrolbesøg af Fødevarestyrelsen.

Kvægbedriftens ret og pligt ved kontrolbesøg

1: Ved kontrollørens ankomst

Et kontrolbesøg skal altid indledes med, at kontrolløren præsenterer og legitimerer sig.
Herefter skal kontrolløren oplyse landmanden om kontrollens formål, og hvilke pligter og rettigheder han har i relation til besøget. Disse informationer bliver udleveret skriftligt.

2: Pligt til at deltage

Landmanden har pligt til at deltage i kontrolbesøget og være behjælpelig med at afvikle det. Han kan dog vælge at lade sig repræsentere af en anden person, som har kendskab til besætningen. Hvis en medarbejder ikke mener sig i stand til at repræsentere landmanden, kan medarbejderen godt sige nej til det. Det betyder dog ikke, at kontrollanten skal stoppe kontrolbesøget.

Landmanden har mulighed for at lade sig bistå af andre under kontrolbesøget (fx dyrlæge eller kvægrådgiver). Kontrolløren er dog ikke forpligtet til at vente på, at bisidderen ankommer, men kan påbegynde kontrolbesøget inden da.

3: Ved fravær

Landmanden kan ikke nægte en kontrollør adgang til besætningen. Hvis særligt vægtige grunde taler for landmandens fravær (akut sygdom eller dødsfald i nær familie), og der ikke er egnede repræsentanter til stede, som kan ledsage kontrolløren, vil kontrollen i praksis ofte blive udskudt. Hvis kontrolløren vurderer, at det er afgørende at gennemføre kontrolbesøget her og nu, kan kontrollen gennemføres uanset landmandens begrundelse eller manglende tilstedeværelse.

4: Ret til kontrol overalt

Kontrolløren har ret til at komme overalt på bedriften og ret til at undersøge transportmidler, forsendelser, dokumenter, elektroniske data m.v.

Når medicin og relevante dokumenter opbevares i et staldkontor eller lignende, vil der normalt ikke være behov for, at kontrolløren får adgang til privatboligen. Ved mistanke om strafbare
forhold – fx ulovlig opbevaring af medicin i privatboligen – vil politiet blive underrettet.

5: Hvis der findes overtrædelser

Hvis der ved besøget findes overtrædelser af de gældende regler, vil kontrolløren spørge, om landmanden har bemærkninger til overtrædelserne. Denne proces kaldes for en partshøring.
Kontrolløren afleverer en kontrolrapport ved afslutningen af sit besøg. Det er praksis, at kontrolbesøget afsluttes med, at kontrolløren mundtligt gennemgår kontrolrapporten sammen med landmanden. Landmandens bemærkninger til eventuelle overtrædelser vil fremgå af kontrolrapporten eller af en efterfølgende afgørelse.

6: Underskrift

Landmanden vil eventuelt blive bedt om at underskrive rapporten. Ved sin underskrift bekræfter landmanden, at kontrollen har fundet sted, og at kontrolløren har informeret om eventuelle
overtrædelser. Underskrift af kontrolrapporten er ikke ensbetydende med, at landmanden er enig med kontrolløren i eventuelle overtrædelser.

Hvis kontrolløren ved, at kontrolbesøget resulterer i en politianmeldelse, bør han oplyse landmanden om det.

7: Klagemulighed

Hvis landmanden har fået et påbud eller et forbud, kan han klage over det. En indskærpelse kan der ikke klages over. Han har dog mulighed for at henvende sig til Fødevarestyrelsen (FVST) for
at få uddybet, hvorfor han har fået indskærpelsen. Administrative bøder og politianmeldelser kan ikke påklages, men kan prøves ved en domstol.

Hvis landmanden oplever urimelig behandling i forbindelse med kontrolbesøg, kan han klage til kontrollørens chef.

Dokumenter, der skal kunne fremvises i forbindelse med kontrolbesøg af Fødevarestyrelsen

  • Kopi afsundhedsrådgivningsaftale (underskrevet) – opbevares indtil et år efter ophør
  • Skriftlig instruktion for hver besætningsdiagnose
  • Underskrevne besøgsrapporter (kvartalsrapporter, staldskolerapporter m.v. opbevares i mindst 2 år)
  • Dokumentation for indsatsområder for dyrevelfærd
  • Handlingsplanerfor de respektive indsatsområder og dokumentation for opfølgning på disse.
  • Underskrevne anvisninger (tilbageholdelsessedler)
  • Optegnelser over døde dyr, konstateret ved hvert enkelttilsyn (DAKA-lister er ikke tilstrækkelige)
  • Optegnelser over enhver anvendelse afreceptpligtige lægemidler(dog ikke sera og vacciner)
  • Optegnelser over afgræsning af kvier og kviekalve ifuldspaltestalde skal ske fra 1. juli 2014 til 30. juni. 2022 for stalde etableret fra 1. juli 2010 til 30. juni 2012 – og fra 1. juli 2016 til 30. juni 2024 forstalde etableret før 1. juli 2010
  • Eventuelle dyrlægeattester i forbindelse med isolering af syge kalve over otte uger
  • Dokumentation for årligt kloveftersyn af dyrlæge / klovbeskærer
  • Anden dokumentation skal kunne fremskaffes på forlangende, fx kvittering for reparation af alarmanlæg, der advarer om svigt i ventilation m.v. (mest aktuelt isvinebesætninger)
  • Evt. autorisation til at behandle køer med mælkefeber/ tilbageholdt efterbyrdm. infektion (kun Tilvalgsmodul 2)
  • Optegnelser over antal døde dyr ogmedicinanvendelse
    Vær opmærksom på, at økologireglerne kan stille yderligere krav. Disse kontrolleres dog ikke af FVST.

De hyppigst registrerede overtrædelser i forbindelse med kontrolbesøg af FVST

  • Manglende afblødning i forbindelse med anvendelse af boltpistol
  • Manglende aflivning af syge dyr
  • Manglende isolering og / eller behandling af syge dyr
  • Mangel på tørt leje
  • Dårlig staldhygiejne
  • Mangel på ly for vind og vejr for udegående dyr
  • Ikke permanent adgang til vand for kalve over to uger
  • Kalve, der ikke kan røre andre kalve (enkeltbokse / kalvehytter).

Vil du vide mere?