Kontrolbesøg i kvægbesætningen – landmandens ret og pligt
Hvad du bør vide, når Fødevarestyrelsen kommer på velfærds- eller medicinkontrolbesøg. Vejledningen giver svar på kvægbrugerens ret og pligt ved et kontrolbesøg.
Hvad du bør vide, når Fødevarestyrelsen kommer på velfærds- eller medicinkontrolbesøg. Vejledningen giver svar på kvægbrugerens ret og pligt ved et kontrolbesøg.
Det er godt at være forberedt, når der kommer kontrolbesøg i din kvægbedrift. Derfor har vi samlet en oversigt over alle de punkter et kontrolbesøg omfatter og hvilke dokumenter du med fordel kan have styr på.
Derudover kan du finde en oversigt over de hyppigst registrerede overtrædelser på kvægbrug i forbindelse med kontrolbesøg af Fødevarestyrelsen.
Et kontrolbesøg skal altid indledes med, at kontrolløren præsenterer og legitimerer sig.
Herefter skal kontrolløren oplyse landmanden om kontrollens formål, og hvilke pligter og rettigheder han har i relation til besøget. Disse informationer bliver udleveret skriftligt.
Landmanden har pligt til at deltage i kontrolbesøget og være behjælpelig med at afvikle det. Han kan dog vælge at lade sig repræsentere af en anden person, som har kendskab til besætningen. Hvis en medarbejder ikke mener sig i stand til at repræsentere landmanden, kan medarbejderen godt sige nej til det. Det betyder dog ikke, at kontrollanten skal stoppe kontrolbesøget.
Landmanden har mulighed for at lade sig bistå af andre under kontrolbesøget (fx dyrlæge eller kvægrådgiver). Kontrolløren er dog ikke forpligtet til at vente på, at bisidderen ankommer, men kan påbegynde kontrolbesøget inden da.
Landmanden kan ikke nægte en kontrollør adgang til besætningen. Hvis særligt vægtige grunde taler for landmandens fravær (akut sygdom eller dødsfald i nær familie), og der ikke er egnede repræsentanter til stede, som kan ledsage kontrolløren, vil kontrollen i praksis ofte blive udskudt. Hvis kontrolløren vurderer, at det er afgørende at gennemføre kontrolbesøget her og nu, kan kontrollen gennemføres uanset landmandens begrundelse eller manglende tilstedeværelse.
Kontrolløren har ret til at komme overalt på bedriften og ret til at undersøge transportmidler, forsendelser, dokumenter, elektroniske data m.v.
Når medicin og relevante dokumenter opbevares i et staldkontor eller lignende, vil der normalt ikke være behov for, at kontrolløren får adgang til privatboligen. Ved mistanke om strafbare
forhold – fx ulovlig opbevaring af medicin i privatboligen – vil politiet blive underrettet.
Hvis der ved besøget findes overtrædelser af de gældende regler, vil kontrolløren spørge, om landmanden har bemærkninger til overtrædelserne. Denne proces kaldes for en partshøring.
Kontrolløren afleverer en kontrolrapport ved afslutningen af sit besøg. Det er praksis, at kontrolbesøget afsluttes med, at kontrolløren mundtligt gennemgår kontrolrapporten sammen med landmanden. Landmandens bemærkninger til eventuelle overtrædelser vil fremgå af kontrolrapporten eller af en efterfølgende afgørelse.
Landmanden vil eventuelt blive bedt om at underskrive rapporten. Ved sin underskrift bekræfter landmanden, at kontrollen har fundet sted, og at kontrolløren har informeret om eventuelle
overtrædelser. Underskrift af kontrolrapporten er ikke ensbetydende med, at landmanden er enig med kontrolløren i eventuelle overtrædelser.
Hvis kontrolløren ved, at kontrolbesøget resulterer i en politianmeldelse, bør han oplyse landmanden om det.
Hvis landmanden har fået et påbud eller et forbud, kan han klage over det. En indskærpelse kan der ikke klages over. Han har dog mulighed for at henvende sig til Fødevarestyrelsen (FVST) for
at få uddybet, hvorfor han har fået indskærpelsen. Administrative bøder og politianmeldelser kan ikke påklages, men kan prøves ved en domstol.
Hvis landmanden oplever urimelig behandling i forbindelse med kontrolbesøg, kan han klage til kontrollørens chef.
Emneord