Case: Mælkeproducent og medarbejdere skifter tøj før kalvepasning
På Lykousminde er der lavet skiftezone ved kalvestalden, så ingen bærer smitte fra kostalden ind til kalvene.
På Lykousminde er der lavet skiftezone ved kalvestalden, så ingen bærer smitte fra kostalden ind til kalvene.
Kedeldragterne hænger på rad og række ved indgangen til kalvekøkkenet, og de rene støvler er lige til at træde ned i. Man går nemlig ikke direkte fra kostalden og ind til kalvene på Lykousminde uden først at skifte tøj. ”Vi vil simpelthen ikke have smitte ind i kalvestalden, og derfor har vi lavet en skiftezone,” forklarer mælkeproducent Jens Lykou.
Bedriften havde været fri for salmonella i halvandet år, men så røg den i salmonella-niveau 2 igen. Og nu skal det være slut, så Jens Lykou og hans folk er gået all in på smittebeskyttelse.
”Det er da bøvlet med tøjskifte. Men nu har vi stillet det an, så det bliver gjort,” forklarer Jens Lykou, som i øvrigt har noteret sig, at tøjskiftet i det hele taget betyder, at man er mere obs på smittebeskyttelse, når man går ind til kalvene.
Derfor er det heller ikke noget, han har tænkt sig at ændre på, når bedriften igen er fri for salmonella. ”Det ville da være nemmere bare at gå tilbage igen og droppe tøjskiftet, når vi bliver fri. Men vi har besluttet at blive ved. Vi kan jo se, at det holder sygdomsfrekvensen nede,” slår Jens Lykou fast.
Der bliver taget blodprøver af kalvene, når de er 5-6 måneder, før de kan blive flyttet over på en lejet ejendom, hvor besætningens 350 kvier står – alle testet fri for salmonella.
Lykousminde tæller i alt 470 dansk holstein og 8 ansatte, hvoraf de tre passer kalvene.
Emneord