Ekspertgruppens første hovedanbefaling er en ny målgruppestruktur med fem indsatsgrupper:
- Dagpengeindsats (dagpengemodtagere)
- Jobsøgningsindsats (kontanthjælpsmodtagere og ledighedsydelsesmodtagere)
- Jobhjælpsindsats (kontanthjælpsmodtagere)
- Sygedagpengeindsats (sygedagpengemodtagere)
- Indsats for øvrige borgere (førtidspensionister, selvforsørgende og unge under 18 år.
Der er tale om en markant forenkling fra de nuværende 13 målgrupper i indsatsloven. Det betyder, at en række eksisterende målgrupper og ydelser afskaffes, og at flere målgrupper lægges sammen i nye indsatsgrupper, herunder ressourceforløb, jobafklaringsforløb samt revalidering. Derved afskaffes ressourceforløb som indsats og ydelse, og i stedet skal borgerne have en indsats med henblik på at udvikle deres arbejdsevne og forebygge førtidspension på den ordning, de allerede er på.
Den friere organisering indebærer en afskaffelse af kravet om, at kommunerne skal etablere tværfaglige rehabiliteringsteam. Det betyder, at det ikke længere vil være et krav om, at borgere i målgruppen for førtidspension og fleksjob skal have deres sag behandlet i rehabiliteringsteamet med henblik på, at teamet skal afgive indstilling.
I dag sker forlængelse af sygedagpengeperioden efter en skønsbaseret model, hvor kommunen efter 22 ugers sygedagpenge, skal tage stilling til en eventuel forlængelse efter syv forskellige forlængelsesregler.
Ekspertgruppen anbefaler at erstatte den nuværende skønsbaserede model med en mere objektiv model, hvor alle sygemeldte automatisk, går ned på en reduceret sygedagpengesats efter et fastsat antal uger. Den nuværende forlængelsesregel for livstruende, alvorligt syge fastholdes, mens alle andre forlængelsesregler afskaffes.