Sådan forebygger du sporer i ensilagen
Sporer i mælken gør den til en dårligere råvare. Forebyggelse starter i marken. Få konkrete tips til at undgå sporer i årets ensilageproduktion.
Sporer i mælken gør den til en dårligere råvare. Forebyggelse starter i marken. Få konkrete tips til at undgå sporer i årets ensilageproduktion.
Der er mange gode grunde til at være omhyggelig med produktionen af en god kvalitet ensilage. En af dem er, at det forebygger sporer i mælken. Lavt sporetal i mælken opnås nemlig ved en kombination af omhyggelig ensilageproduktion og god malkehygiejne.
Og selvom sporer i mælken ikke i sig selv har nogen sundhedsmæssig betydning, så gør de mælken til en dårligere råvare ved fremstilling af ost. Derfor er sporer også en vigtig kvalitetsparameter, der afregnes for hos de mejerier, der udelukkende producerer ost – fx Them og Mammen. Mælk af en god kvalitet i forhold til sporer har et sporeindhold på under 400 pr. liter mælk.
Sporer er inaktive smørsyrebakterier med en beskyttende skal omkring sig. De findes bl.a. i jorden og kan derfor komme med i ensilagen og opformere sig, hvis ensileringen ikke er vellykket. Foto: Seges
Emneord