Der er flere koncepter for ventilation: Fristrømsventilation, tvangsventilering med over- eller undertryk og med og uden blandefunktion, og det er vigtigt, at lageret er konstrueret til netop den type køl, som anvendes. Det er også vigtigt, at kasserne, og ikke mindst antallet af kasser, er i overensstemmelse den oprindelige dimensionering. Kondens på overfalden af kartofler skaber grobund for svampe og bakterier, som sidder på knoldene, og som hvirvler rundt i luften på lageret.
Luft med en temperatur på 20 grader C kan bære 17,5 g vand/ m3 uden at kondensere men kun 6,4 g/ m3 ved 5 grader C. Når kold udeluft rammer varme kartofler, opvarmes luften og kan dermed bære fugtighed væk fra kartoflerne. Man er altid sikker på, at der ikke dannes kondens, hvis udeluften er koldere end kartoflerne på lageret. Men kondensrisikoen afhænger af udeluftens temperatur og fugtighed og temperaturen på kartoflerne på lageret (se tabel 3 om dugpunkt).
Monter ventilatorer henover kartoflerne for at fordele den fugt, som kan dannes på de øverste kartofler. Kontakt din køleleverandør vedrørende styringssystemer, og hvis der er tvivl om placeringen og mængden af kasser på kølelageret.
Der er risiko for kondens:
- Når kartoflernes temperatur på lageret er lavere end udeluftens dugpunkt (se tabel 1 og eksempel!).
- Når varme kartofler sættes ind på et koldt lager. Fugtigheden i den varme luft vil kondensere på de koldere kartofler.
- Når ventilationen hen over kartofler er utilstrækkelig og temperaturen falder bare en 1 grad.
- Når der sker en afkøling af et for dårligt isoleret hus, som sænkes temperaturen uden at fjerne fugt.
- Når der mangler udluftning, så den relative luftfugtighed (RH) er >100 %.
- Når der mangler udluftning, så den relative luftfugtighed (RH) er >100 %.
- Når varm udeluft trænger ind gennem en åben dør eller utætheder til et koldt lager.
- Når recirkuleret varm luft kommer ud i toppen af lageret og ledes ind i en koldere, lavere del af lageret.
- Når ventilationen stopper, og varm luft stiger opad og afkøles på undersiden af de øverste kartofler.
- Når der ventileres med kold natteluft og på den efterfølgende dag med naturligt opvarmet luft.
- Når temperaturforskellen overstiger 0,5 grader C mellem de to temperaturmålere placeret henholdsvis 70 og 300 mm ned i kartofler i de øverste kasser.
- Når temperaturforskellen mellem kasser overstiger 4 grader C i indlagrings- og sårhelingsperioden.
- Når temperaturforskellen mellem kasser overstiger 1-1,5 grader C, når kartoflerne er nedkølet til den endelige lagertemperatur.
- Dugpunktstemperaturen af luften til opvarmning og varmestød skal være over temperaturen på kartoflerne.
- Ved en temperaturforskel mellem ude- og lagertemperatur kombineret med dårlig isolering kan der dannes kondens på bygningskonstruktioner.
- Etc.
Tabel 3. Dugpunktstabel. Tabellen viser hvornår, man kan anvende udeluft ved en given udetemperatur og luftfugtighed uden at der skabes kondens.