Værd at vide om celletal i mælken og hvordan du reducerer det
Hvad er celler i mælken, hvad forstås ved celletal, hvilken indflydelse har det på mælken, og hvordan nedbringes et forhøjet celletal. Få svarene her.
Hvad er celler i mælken, hvad forstås ved celletal, hvilken indflydelse har det på mælken, og hvordan nedbringes et forhøjet celletal. Få svarene her.
Celletallet er et udtryk for yversundheden. Jo lavere celletal på ko-niveau, jo bedre yversundhed. Landbrug & Fødevarer Kvæg har et mål om at det gennemsnitlige celletal på landsplan skal sænkes til 150.000. Pr. 1. januar 2022 ligger det gennemsnitlige celletal på 186.300. Målet er sat for at give forbrugerne det bedste produkt, og fordi god yversundhed resulterer i højere ydelse og dermed en mere effektiv produktion – til gavn for både landmandens bundlinje og miljøet.
Rene yvere og gode malkerutiner er nogle af forudsætningerne for et lavt celletal.
Cellerne i mælken består dels afstødte (døde) celler fra yvervævet og dels af hvide blodlegemer. Det, at yveret afstøder døde celler, er en helt normal og sund proces – ligesom vores hud også hele tiden afstøder celler, som erstattes med nye. Det betyder, at selv mælk fra helt sunde køer indeholder et vist antal celler. Man kan altså aldrig opnå et celletal på nul.
De hvide blodlegemer er koens aktive forsvar mod infektion i yveret. En ko med både skjult og akut yverbetændelse udskiller derfor ekstra mange celler i mælken.
Celletallet udtrykker antal celler pr. ml. mælk. Celletallet hos en sund og rask ko varierer alt afhængigt af kælvningsnummer, laktationsstadie, race og ydelse.
Grænsen for tillæg for kvalitet afhænger af mejeri, men en del mælkeproducenter har 200.000 som pejlemærke.
Vedligeholdelse og tjek af konventionelt malkesystem
Speed malkningen op – malkning og rutiner
Sådan bruges CMT-testen
Fordele ved brug af fordyp
God kludeteknik under malkning
Korrekt brug af patteforsegling
Rene klude med brug af vaskestrips
Hold celletallet nede i robotbesætninger – De Laval
Hold celletallet nede i robotbesætninger – Lely
Branchekoden beskriver branchens forslag til retningslinjer, som mælkeleverende besætninger skal følge for at leve op til lovgivningens krav om fødevarehygiejne.
Læs eller hent pdf med branchekoden for retningslinjer til mælkeleverende besætninger.
Emneord