Planter

Pletsprøjtning mod hanespore i majs – hvordan er det gået

Hanespore er et tiltagene problem i mange majsmarker, og en effektiv bekæmpelse er nødvendig. I tilfælde, hvor marken er inficeret i pletter, kan pletsprøjtning være et godt redskab til at lave en målrettet bekæmpelse, men hvor godt virker det egentlig?

Hanespore i majsmarker

Udbredelsen af hanespore i Danmark er hastigt stigende, og planten findes nu i de fleste marker, hvor der dyrkes intensivt majs. Problemet opstår typisk ved markens indkørsel, i hjørnerne og i kolonier på selve marken. Hanesporens lange spiringstid gør det udfordrende at bekæmpe den effektivt.

I marker, hvor hele arealet ikke er inficeret med hanespore, kan målrettet sprøjtning under den tredje og sidste ukrudtssprøjtning i majsen være en mulighed. Her er det typisk kun hanespore, der står tilbage.

Pletsprøjtning er en teknologi, der i stigende grad viser sig at være et effektivt redskab til målrettet bekæmpelse af inficerede områder. For at kortlægge ukrudtspletterne overflyves marken med en drone, som tager billeder af hele arealet. Billederne sendes derefter til en IT-platform, som sammensætter dem til et stort markkort. Billederne analyseres, og ukrudtspletterne markeres på kortet. Kortet omdannes til en elektronisk sprøjtefil, som indlæses i traktorterminalen, hvorefter sprøjtningen kan påbegyndes.

Teknologien til ukrudtsgenkendelse er i hastig udvikling. Flere forskellige ukrudtsarter kan identificeres, også på et tidligere stadie. Hanespore tilhører græsfamilien og har en begrænset bladmasse, hvilket gør den vanskelig at identificere oppefra med en drone.

Afprøvning af pletsprøjtning i praksis

Teknologien forbedres løbende, og derfor har SEGES Innovation undersøgt, om det er muligt at udføre en tilfredsstillende pletsprøjtning mod hanespore i en majsmark baseret på dronebilleder. Projektet er støttet af Miljøstyrelsen. Projektet skal afprøve, om teknologien til pletsprøjtning kan anvendes, hvor algoritmer kan skelne majsrækker fra områder med hanespore. 

Afprøvningen er blevet gennemført på to forskellige lokationer, henholdsvis i Holstebro og Bylderup-Bov i Sønderjylland, hvor to grovfoderejendomme med hanesporeudfordringer har deltaget i forsøget. I Holstebro var der ganske få hanespore i valgte mark og derfor er der udført pletsprøjtning i to marker i Bylderup-Bov.

Se videoen: Spotsprøjtning mod hanespore – så langt er vi

I projektet indgår Brøns Group, som er forhandler af Cultiwise, en IT-platform der specialiserer sig i at kortlægge ukrudt baseret på dronebilleder og omdanne disse til pletsprøjtningskort, der passer til de fleste sprøjtefabrikater.

Brøns Group har på begge lokationer udført droneoverflyvningen, databehandlingen og hjulpet landmanden med de rette indstillinger inden pletsprøjtningen blev udført.

14 dage efter pletsprøjtningen besøgte SEGES Innovation marken for at vurdere og analysere kvaliteten af sprøjtningen.

I Sønderjylland blev to forskellige majsmarker overfløjet, og billederne blev uploadet til IT-platformen fra Cultiwise. 24 timer senere var billederne færdigbehandlet.

Dronebillede

Billede 1 tildelingsfil af mark 1 efter droneoverflyvning 10 juni 2024.

På billede 1 ses et udklip af mark 1, hvor ukrudtspletter er blevet markeret. Som billedet viser, er store dele af marken markeret. Det indikerer, at hanesporerne findes i det meste af marken og ikke er fordelt i store pletter. Tildelingsfilen viser her, at den samlede besparelse på ukrudtsmidler er 39 % i forhold til at bredsprøjte hele marken.

Dronebillede af mark

Billede 2. Tildelingsfilen i mark 2 viser spredt forekomst af hanespore.

På billede 2 ses tildelingsfilen fra mark 2. Her er det markerede ukrudt fordelt mere i pletter på marken. På mark 2 er den samlede besparelse af planteværn 75 % i forhold til at sprøjte hele marken.

Pletsprøjtningen blev udført den 15. juni, fem dage efter droneoverflyvningen, som den anden ukrudtssprøjtning i majsen i stedet for den tredje og sidste ukrudtssprøjtning. Landmanden har ikke tidligere erfaring med pletsprøjtning, men ejer en nyere marksprøjte med al nødvendig teknologi integreret. Efter kyndig instruktion fra Brøns Group blev sprøjtningen udført problemfrit.

Den 27. juni, 14 dage efter sprøjtningen, blev der udført en opfølgende droneoverflyvning på de samme arealer for at vurdere, om sprøjtningen havde den forventede effekt på ukrudtsplamagerne.

Stikprøver brugt til at måle effekt af pletsprøjtninger

For at vurdere den samlede effekt af pletsprøjtningerne blev der tilfældigt udvalgt to steder i marken til stikprøver. En stålfirkant svarende til ¼ kvadratmeter blev kastet for hver 10 skridt, og der blev efterfølgende taget et billede til analyse det er markeret på billede 2, hvor i marken de håndholdte prøver blev taget.

Der blev udført 20 stikprøver på mark 2, og analysen af disse billeder viser, at der i en enkelt stikprøve blev fundet 7 hanespore på ¼ kvadratmeter. I de resterende 19 stikprøver blev der ikke fundet nogen hanesporer. 

Årsagen til, at hanesporerne ikke blev markeret på kortet, er ukendt. Det mistænkes, at de enten var for små eller endnu ikke spiret frem, da dronen overfløj marken. Det er det eneste tilfælde, hvor stikprøverne har vist hanespore, som ikke er blevet behandlet. 

Efter at have gennemgået marken til fods blev der fundet enkelte hanespore, som ikke var blevet behandlet. Disse kan være spiret frem efter droneoverflyvningen eller have været så små, at dronekameraet ikke kunne registrere dem.

Billede 5 og 6 er taget på præcis samme lokation i marken, men med 17 dages mellemrum. Ved den første overflyvning den 10. juni blev der ikke registreret nogen hanespore, og derfor er området ubehandlet. 17 dage senere, den 27. juni, er der grønt af ukrudt mellem majsrækkerne, som det kan ses på billede 6. Her er det ikke hanespore, men andet ukrudt, der er fremspiret og forstyrrer billedet. Det kan dog ikke udelukkes, at der blandt ukrudtet er hanespore, der er spiret frem i mellemtiden. Det er sandsynligvis årsagen til, at der blev fundet en stikprøve med ubehandlede hanespore. 

For at vurdere, om sprøjtningen har haft den ønskede effekt og præcision på ukrudtspletterne, blev marken igen overfløjet af dronen. Dronens multispektrale kamera kan afsløre, om ukrudtspletterne har udviklet sig, eller om væksten er standset.

Ifølge Cultiwise egen analyse blev der taget fem stikprøver tilfældige steder i marken, og konklusionen er, at sprøjtningen har haft den ønskede effekt på de markerede pletter. En gåtur rundt i marken bekræfter, at de markerede pletter er blevet ramt af sprøjtningen, hvilket indikerer, at præcisionen har været tilfredsstillende.

Vurdering af pletsprøjtningen

Landmanden vurderer, at tildelingsfilens kortlægning stemmer godt overens med hans kendskab til hanesporernes placering i marken. Han var desuden positivt overrasket over, hvor relativt enkelt det var at indlæse sprøjtefilen og opsætte sprøjten, og selve sprøjtningen forløb problemfrit. Samlet set var landmandens oplevelse med pletsprøjtning tilfredsstillende.

Samlet set vurderes pletsprøjtningen på de to lokationer som tilfredsstillende. Der blev kun fundet få tilfælde af hanespore, som ikke var behandlet. Det skyldes, at de enten ikke var spiret frem eller var for små til at blive registreret af dronen ved overflyvningen. 

For at kunne lokalisere hanesporerne med dronen, skal de stå i pletter på marken. Enkeltstående hanespore er på nuværende tidspunkt urealistisk at kortlægge med drone, da det kræver meget af kameraet eller en lav flyvehøjde, hvilket reducerer kapaciteten betydeligt. Det er sandsynligvis årsagen til, at der blev fundet enkeltstående hanespore i marken.

En faktor er, at pletsprøjtningen blev udført som 2. sprøjtning i majsen og ikke som 3. sprøjtning. Dermed kan billedet og stikprøveoptællingen være forstyrret, fordi der stadig ved 2. sprøjtning sker en stor fremspiring af både hanespore og andet ukrudt. 

Den sprøjtetekniske del har været godkendt. Sprøjten har udført en præcis sprøjtning efter sprøjtefilen, og bomsektionerne har åbnet og lukket for dyserne på de rigtige tidspunkter.

Analyseværktøjerne til plantegenkendelse hos Cultiwise og andre platforme forbedres løbende, så det, man ikke kan kortlægge nu, måske kan kortlægges næste år. Det er et område i spændende udvikling. For at pletsprøjtning skal blive en integreret teknologi under sprøjtning, skal ukrudtsgenkendelsesprocessen optimeres, så mindre og flere ukrudtsarter i fremtiden kan kortlægges.

Forfattere: Asmus Krenzen og Carsten Fabricius, SEGES Innovation.

Vil du vide mere?

Støttet af