Avl og registrering for får og geder
På denne side findes oplysninger om beregning af avlsværdier og indekser, samt hitlister for får, mohair-, boer- og nubiske geder.
På denne side findes oplysninger om beregning af avlsværdier og indekser, samt hitlister for får, mohair-, boer- og nubiske geder.
Siden indeholder også faglige oplysninger om avls- og produktionsstyringsprogrammerne Fåre- og Gederegistrering.
Se hvornår indeksberegningen ligger i løbet af året.
Maj/juni:
Indeksberegningen starter mandag den 2. juni, og resultaterne forventes at blive offentliggjort senest den 6. juni.
Data, som er indberettet i Dyreregistrering senest den 30. maj, kommer med i beregningen.
Eventuelle kårings- og scanningsresultater skal være indleveret til SEGES senest ugen før - mandag den 26. maj.
August:
Indeksberegningen starter mandag den 11. august, og resultaterne forventes at blive offentliggjort senest den 15. august.
Data, som er indberettet i Dyreregistrering senest den 8. august, kommer med i beregningen.
Eventuelle kårings- og scanningsresultater skal være indleveret til SEGES senest ugen før - mandag den 4. august.
Oktober:
Indeksberegningen starter mandag den 29. september, og resultaterne forventes at blive offentliggjort senest den 3. oktober.
Data, som er indberettet i Dyreregistrering senest den 26. september, kommer med i beregningen.
Eventuelle kårings- og scanningsresultater skal være indleveret til SEGES senest ugen før - mandag den 22. september.
Hitlisten er et katalog over får samt ældre og yngre væddere med de højeste indekser inden for hver race. Hitlisterne kan anvendes af såvel avlere som producenter til at finde avlsdyr, der kan forbedre besætningens resultater.
Hitlisterne er som tidligere baseret på S-indekset og dets sikkerhed.
Ældre væddere er væddere født i 2022 og tidligere. De skal være registreret levende på udtrækstidspunktet og have afkom i 2023 eller 2024. Yngre væddere er væddere født i 2023 eller senere. De skal være registreret levende på udtrækstidspunktet. Hitlisten for får omfatter både yngre og ældre får, som er registreret levende på udtrækstidspunktet.
Bemærk: Racerne Lleyn og Quessant er ikke med i hitlisterne. Dyr fra racen Zwartbles findes under Vestjysk Landrace.
Hver hitliste udgør et katalog over dyr med de højeste avlsværdier inden for hver race og kategori. Hitlisterne kan anvendes af såvel avlere som producenter til at finde avlsdyr, der kan forbedre besætningens resultater. På vædderhitlisterne findes potentielle avls- og brugsvæddere, og på hitlisten for får findes også potentielle mødre til kommende avlsvæddere.
Det er dog altid nødvendigt at besigtige et potentielt avlsdyr og bedømme dets fysiske tilstand (konstitution, kønsorganer m.v.), før det bruges til avl.
Avlsværdien for et dyr er beregnet ud fra dyrets egne præstationer, dets afkoms præstationer, samt forældres og øvrige slægtninges præstationer på baggrund af indberettede læmninger og produktionsresultater til Fåreregistreringen.
På hitlisterne fremgår det, om dyret er kåret.
Mere detaljerede oplysninger om det enkelte dyr vil fremgå af stamtavlen, som kan ses hos ejeren.
Resultaterne fra den nye avlsværdivurdering af får og geder blev afsluttet den 3. oktober 2024. Resultaterne for udvalgte dyr er allerede lagt på internettet.
Data blev udtrukket fra databasen den 30. september 2024.
Næste beregning af avlsværdital bliver foretaget i maj 2024.
Se hitlisten for får og væddere
Se besætningshitlisten (opdateret oktober 2024)
Hitlisterne er et katalog over geder samt ældre og yngre bukke med de højeste indekser inden for hver race. Hitlisterne kan anvendes af såvel avlere som producenter til at finde avlsdyr, der kan forbedre besætningens resultater.
Hitlisterne er baseret på S-indekset og dets sikkerhed.
Ældre bukke er bukke født i 2022 eller tidligere. De skal være registreret levende på udtrækstidspunktet og have afkom i 2023 eller 2024. Yngre bukke er bukke født i 2023 eller senere. De skal være registreret levende på udtrækstidspunktet. Gedehitlisten omfatter både yngre og ældre geder, som er registreret levende på udtrækstidspunktet. For alle grupper gælder at maks. 100 dyr kommer på listen, dog kommer alle med samme S-indeks med.
Udover S-indeks, delindekser i S-indeks og sikkerhed på S-indeks indeholder hitlisterne dyrets navn, CKR-nr., fødselsdato, far nr. samt om dyret er kåret. Derudover oplyses ejers navn og telefonnummer.
Hver hitliste udgør et katalog over dyr med de højeste avlsværdier inden for hver race og kategori. Hitlisterne kan anvendes af såvel avlere som producenter til at finde avlsdyr, der kan forbedre besætningens resultater. På bukkehitlisterne findes potentielle avls- og brugsbukke, og på gedehitlisten findes potentielle mødre til kommende avlsbukke.
Dyrene på hitlisterne er alene udvalgt på baggrund af deres avlsværdi (S-indeks) og S- indeksets sikkerhed. Det er derfor nødvendigt at besigtige et potentielt avlsdyr og bedømme dets fysiske tilstand (konstitution, kønsorganer m.v.), før det bruges til avl.
Avlsværdien for et dyr er beregnet ud fra dyrets egne præstationer, dets afkoms præstationer samt forældrenes og øvrige slægtninges præstationer på baggrund af indberettede læmninger og produktionsresultater til Gederegistreringen.
På hitlisterne fremgår det, om dyret er kåret. Mere detaljerede oplysninger om det enkelte dyr vil fremgå af stamtavlen, som kan ses hos ejeren.
Resultaterne fra den nye avlsværdivurdering af får og geder blev afsluttet den 3. oktober 2024. Resultaterne for udvalgte dyr er lagt på internettet.
Data blev udtrukket fra databasen den 30. september 2024.
Næste beregning af avlsværdital bliver foretaget i maj 2025.
Udvalg for Avl i Dansk Fåreavl har udarbejdet nye kriterier for optagelse på besætningshitlisten. Disse regler trådte i kraft 1.1. 2010.
Der er 2 sæt regler: Et for de racer, hvor scanning og/eller eksteriør er vigtige elementer i avlsarbejdet – og et for andre racer.
Racerne afgør hver især hvilke af de 2 regelsæt, der skal anvendes for optagelse på besætningshitlisten. For øjeblikket har kun Texel, Leicester og Charollais valgt Racegruppe I.
Får, der har læmmet i en afgrænset tidsperiode (nu 28.5.2009 – 27.5.2010) – og de lam der er født i den samme periode.
Optællingen af vejninger mv. i en besætning sker racevist. Raceopdelingen foretages på grundlagt af fårets race – uanset hvilke væddere hun er parret med. Det indebærer, at krydsningslam og lam med ukendt far tælles med under moderens race.
”80%” vejninger betyder, at summen af antal fødselsvægte, 2 måneders vægte og 4 måneders vægte skal udgøre 80% af det totale antal mulige vejninger.
Bemærk, at der helt generelt er indført en maksimumsgrænse for 4 måneders vejning. Den er nu 135 dage.
Antal kårede får skal udgøre mindst 80% af det antal får, der kunne være kåret.
Antal får der kunne være kåret er: Antal kårede får plus antal får over 4 år, som ikke er kåret på opgørelsestidspunktet. Hvis en besætning ikke har får over 4 år anses kravet for at være opfyldt.
Antal scannede lam skal udgøre mindst 70% af de lam, der kunne være scannet.
De lam, der kunne være scannet findes som en sum af 2 tal:
Andre resultater som offentliggøres på listen er:
Avlsværdital får og geder
Estimation of breeding values in Danish sheep breeding
Description of data and method for breeding value estimation in Danish sheep breeding
Emneord