Case: Klima & Ko. - Lavbundsjorde er en klods om benet
Mælkeproducent Claus Fenger fortæller i tv-magasinet Klima & Ko. om dilemmaet mellem værdifulde jorde og høj klimagasudledning.
Mælkeproducent Claus Fenger fortæller i tv-magasinet Klima & Ko. om dilemmaet mellem værdifulde jorde og høj klimagasudledning.
I Klima &. Ko. stiller SEGES Innovation skarpt på, hvordan kvægproducenter i Danmark kan mindske klimabelastningen, og hvilken betydning de forskellige tiltag vil have for landmandens dagligdag. Køerne og foderet har det største fokus, men også arbejdet i marken skal belyses, hvis vi skal hele vejen rundt om problematikkerne og løsningerne.
Derfor sætter Klima og Ko. i tredje afsnit fokus på arbejdet i marken.
Kompagni diskuterer sædskifte, udledning fra græs versus majs og meget mere. Og så kommer de ind på det uundgåelige emne omkring udtagning af lavbundsjorde.
Søren Kolind Hvid, landskonsulent fra SEGES Innovation, fortæller i udsendelsen om, hvordan lavbundsjorde udleder 10-20 procent mere i forhold til almindelig landbrugsjord. Men også om, hvordan lavbundsjorde har stor værdi for kvægproducenter.
Og det dilemma kender paneldeltager Claus Fenger, mælkeproducent fra Odder, alt til.
”Det er ikke nogen tvivl om, og det kan jeg også se i mit Arla Klimatjek, at det er en klods omkring benet på os. Det er rigtig svært at komme ud af, fordi det skaber værdi, og det ligger tæt på vores ejendom,” siger Claus Fenger og uddyber:
”Desuden er lavbundsjorde den mest staldnære jord vi har, så hvis vi ser ind i en fremtid, hvor køerne potentielt skal på græs, så vil det være en udfordring at have afgivet den jord til noget andet. Så det er da svært. Men ikke desto mindre, så synes problemstillingen er stor nok, så vi bliver nødt til at arbejde positivt med det.”
Tidligere i programmet kom Claus Fenger med et eksempel på, hvordan lavbundsjorden giver værdi for ham, når han skal producere græs til sine køer.
”Vi havde jo tørke i forsommeren, og de høje jorde blev fuldstændig gule efter første slæt og uden vækst. Lavbundsjorden reducerede også væksten, men den var stadig grøn, så da vandet kom, eksploderede det dernede, og de andre skulle først til at komme i gang.”
Se hele udsendelsen her:
De tre øvrige afsnit af det nye tv-magasin Klima & Ko. handler om foderadditiver, løsninger i stalden og mulighederne ved dyrkning af alger og tang.
Klima & Ko. er udviklet af SEGES Innovation, og målet er at give dig som landmand faglig viden om klimatiltag i dansk kvægproduktion. Har du inputs eller forslag til emner i kommende udgaver af Klima & Ko., kan du skrive til mhca@seges.dk.
Emneord