Landsdelene er inddelt ud fra kommunale grænser:
- Sjælland og øerne
- Fyn og sydfynske øer
- Sydvestjylland (Fra Tønder til Lemvig kommune – vest for den jyske højderyg)
- Sydøstjylland (Fra Sønderborg til Randers kommune – øst for den jyske højderyg)
- Nordjylland (Fra Mariager og Thisted kommune og nordpå)
Ved opgørelsen af tabet anvendes markedspriser for afgrøder i 2023 inden tørken indtrådte, holdt op imod de forventede priser efter tørken. F.eks. er der indregnet en ekstraordinær stigning i prisen på frøgræs, maltbyg og halm i størrelsesordenen 5-25 pct.
Der antages en afdækning af korn og foder på ca. 25 pct., hvilket er indregnet i de anvendte mængder i beregningerne. Dermed slår prisstigningen ikke slår fuldt igennem.
I tabet indgår desuden anslåede ændringer i omkostningerne som følge af de vejrmæssige forhold og de lavere udbytter, og ændringerne i omkostningerne sammenholdes med et ”normalår”. Eksempelvis forventes omkostningsbesparelser på:
- 1.200 kr. pr. ha til maskinstation på græsarealer.
- 150 kr. pr. ha til høstudgifter på kornmarker.
Og f.eks. forventes der meromkostninger på:
- 750 kr. pr. ha til el og vand ved vanding i de områder, der har faciliteter hertil.
- 250 kr. pr. ha til løn på vandede marker.
- 0,75 kr. pr. kg halm til salg med samme procentnedgang som ved kerner. På kvægbedrifter er der indregnet køb af 100 kg halm pr. ko til samme pris.
Ændringerne i omkostningerne har samlet set væsentlig mindre betydning end tabet i udbytter.
Usikkerhed i beregningerne af det vejrmæssige driftstab
Estimaterne i dette notat, som blandt andet bygger på et skøn for nedgangen i udbytterne i 2023, foreløbige regnskabsresultater for landbrugsvirksomhederne i 2022 samt prismæssige forventninger for 2023, er foretaget på et forholdsvis tidligt tidspunkt i forhold til høst og afsætning/erstatningskøb af afgrøderne.
Desuden forudsætter beregningerne af den isolerede effekt af de vejrmæssige forhold, at der defineres en baseline, der afspejler estimaterne for såvel de driftsmæssige omkostninger som indkomsten i et vejrmæssigt ”normalt” år samt et estimat for omkostninger og indkomst i 2023 med de ustabile vejrmæssige forhold.
Der vil derfor i sagens natur være stor usikkerhed forbundet med såvel estimatet for baseline og estimatet for det forventede vejrmæssige forløb som for de forventede økonomiske konsekvenser. Estimaterne vil blive revideret, når der opstår større klarhed om de forventede udbyttenedgange samt de heraf afledte effekter.
Sammenligning mellem 2018 og 2023 af tab som følge af vejret
SEGES Innovations første forsigtige og foreløbige estimat for konsekvenserne af de vejrmæssige forhold i 2023 viser et samlet tab for landbruget på ca. 4,6 mia. kr., hvoraf ca. 3,8 mia. kr. stammer fra heltidsbrug.
SEGES’ endelige opgørelse over 2018-tørkens konsekvenser fra marts 2019 viste et samlet tab for heltids- og deltidsbedrifter på 5,1 mia. kr., hvoraf 4,3 mia. kr. stammer fra heltidsbrug.
Det konstaterede tørketab i 2018 og det forventede tab i 2023 adskiller sig således ikke væsentligt, men der er forskel på tabets årsager. Vejrmæssigt startede tørken i 2023 i sidste uge af maj og først ca. fire uger senere begyndte de første byger. Den tidlige tørke har især ramt udbytter i korn- og frøproduktionen. I notatet forudsættes et ”normalt” vejrforløb resten af året.
I 2018 var der to tørkeperioder med ustadigt vejr i slutningen af juni, hvorefter tørken satte ind igen og varede i august. Herefter var der dog nedbør og høje temperaturer helt frem til udgangen af oktober (”Indian summer”), hvilket begrænsede udbyttetabet i nogle af de sene afgrøder, såsom majs, ligesom der kunne høstes et ekstra slætgræs. Forløbet medførte desuden et mindre end først forventet tab i blandt andet frø og raps, men dårligere udbytter i kartofler og roer.
I 2018 var udbyttetabene større end de forventede i 2023, blandt andet fordi der blev sået større arealer til med vårafgrøder. Det skyldes primært, at der faldt megen nedbør i 2017, hvilket vanskeliggjorde såning af vinterafgrøder om efteråret.
En afgørende forskel på 2018 og 2023 er desuden afgrødernes prisniveau. Afgrødepriserne er generelt højere i 2023, hvilket medfører, at selvom udbyttetabene generelt ”kun” anslås at udgøre 40-65 pct. af udbyttetabene i 2023, er den økonomiske effekt næsten på højde hermed, da prisniveauet på de store afgrøder generelt ligger ca. 1/3 højere.
Andre forskelle er, at foderbeholdningerne blandt kvægbrugere generelt var lavere ved indgangen til 2023 end ved indgangen til 2018. Det kan medføre, at kvægbrugene hurtigere kommer i en situation, hvor der skal købes erstatningsfoder.
Et tab på ca. 4 mia. kr. for heltidsbedrifterne har konsekvenser for landbrugets økonomiske robusthed, da den negative påvirkning af likviditet og soliditet forringer de enkelte virksomheders gældsservicerings- og overlevelsesevne. Som følge heraf bliver et antal virksomheder økonomisk uholdbare og kan forventes at blive afviklet/ejerskiftet inden for en kortere årrække. Samtidig sker der en svækkelse af de resterende landbrugsvirksomheder.
Det økonomiske stød pr. bedrift udgjorde ca. 450.000 kr. i 2018 mod godt 540.000 kr. i 2023. I 2018 blev ca. 1½ procent af heltidsbedrifterne økonomisk uholdbare som følge af tørken[2]. Selv om det økonomiske stød pr. bedrift i 2023 skønnes at være på niveau med 2018, ventes den isolerede effekt heraf at give anledning til, at en mindre andel af bedrifterne bliver økonomisk uholdbare i 2023.
Det skyldes for det første, at bedrifterne er blevet ca. 1/3 større og for det andet – og vigtigst - er landbrugets resiliens i forhold til økonomiske stød forbedret betydeligt siden 2018, hvilket kan influere positivt på vurderingen af landmændenes økonomi blandt landbrugets kreditorer. Den forbedrede økonomiske robusthed kan blandt andet ses af nedenstående nøgletal: