Kollektivt samarbejde i Holland med effekt
Landmændene koncentrerer sig om at beskytte naturen og engfuglene i praksis. Rådgiverne tager sig af resten.
Landmændene koncentrerer sig om at beskytte naturen og engfuglene i praksis. Rådgiverne tager sig af resten.
SEGES Innovation har sammen med Horizon projektet EFFECT været på besøg hos Noardlike Fryske Wâlden som er en af de 40 lokale kooperativer der nu er blevet etableret i Holland. I 2016 skiftede staten strategi og etablerede 40 kooperativer som via lokale rådgivere skal håndtere miljø-, natur-, og klimaindsatser.
Landmændene skal hovedsageligt fokusere på den praktiske naturbeskyttelse kombineret med deres øvrige produktion. Der laves rigtig mange forskellige tiltag til fugle med våde områder, rastepladser, ekstensiv græsning, fouragerings områder, striber med forskellige urter, brak o.sv. Frivillige tager sig af fugletællingerne.
Noardlike Fryske Wâlden:
NFW indgår i en bestyrelse med de lokale interessenter og det er denne bestyrelse, der tager afgørelsen om lodsejer skal modtage tilskud, hvis der er begået mere eller mindre fejl. NFW kan afgøre, at lodsejer, uanset de fejl der er begået, skal modtage tilskud.
For NFW og naturen er det vigtigt at have kontinuitet. Ligeledes vil det, at sætte flade arealer under vand, indtil i starten af juni måned kræve et tæt samarbejde mellem lodsejerne. Rigtig mange beslutninger er derfor nødvendige at tage kollektivt.
Lodsejerne kan også diskutere datoer med NFW, f.eks. kan disse udsættes i landbrugsordningerne, hvis fuglene er kommet for sent på vingerne. Det er dog vigtigt, at det bliver aftalt mellem lodsejer og NFW. Den løbende dialog om hvad der er fornuftigt at gøre lokalt, er et vigtigt omdrejningspunkt i hele det nye set-up.
Som en kommentar fra SEGES Innovation kan vi sige, at enighed om få målsætninger og få indsatser måske kan være en af grundene til at de i Holland får en god fremdrift i naturbeskyttelsen. I dette område fokuserede de meget på fuglene. Derudover er indsatserne kendetegnet ved, at de ikke har modstridende interesser mellem indsatserne, der er udelukkende tale om ændret anvendelse af landbrugsjord, og dermed lyder det til, at det ”kun” er lodsejers villighed til at deltage med et givent areal der sætter begrænsningen for omfanget.
NFW fortalte, at de 40 kooperativer tilsammen brugte hele budgettet i Holland og at de sagtes kunne bruge mange flere midler til natur-, miljø, og klimaindsatser. Så måske har de i samarbejde knækket koden ved at få de rigtige tilskudsordninger og kompensationen på plads i et meget tæt samarbejde med landbruget.
Du kan læse mere om det hollandske eksempel fra EFFEKT projektet.
Resultaterne fra Holland viser, at succes er stærkt forbundet med social læring og tillidsskabende mekanismer. Læs artiklen: Linket mellem kontekst og ordningsdesign i landbrugsmiljøordninger: En succesfyldt case fra Holland
Læs også artiklen: Design af vellykkede landbrugsmiljøordninger: En mekanisme baseret analyse af en kollektiv ordning for økosystemtjenester i Holland.
Der er 4 hovedårsager til, at den hollandske regering besluttede at introducere muligheden for kollektive landbrugsordninger og endda udelukkende at arbejde med en kooperativ tilgang.
Side 3-4 I The cooperative approach under the new Dutch agri-environment climate scheme. Background, procedures and legal and institutional implications (The Ministry explaining the Dutch collective approach). Der tages forbehold for en hel korrekt oversættelse.
I den nye CAP reform med bio-ordninger bliver de landmænd, som laver flest miljøtiltag fra en lang valgliste, tildelt præmie (tilskud) efter et komplekst pointskema der deler dem op i bronze, sølv og guld landbrug. Økologerne starter med guld. Det er kort illustreret på denne måde:
Det anbefales herunder at gå efter eco-præmierne. De angivne eco-aktiviteter har en værdi på 8.440 Euro. På skiltet står: ”Værdien af aktiviteterne”, altså de natur-, miljø- og klimatiltag som der er valgt at gennemføre på bedrifterne.
NB: Vi skulle forresten hilse fra Holland og sige, at hvis klimaforandringerne flyttede engfuglene til Danmark, så skulle vi også passe godt på dem.
Horizon 2020-projekt EFFECT udvikler nye fremtidige innovative miljøkontrakter. Der er fokus på flere forskellige typer af kontrakter og deres fordele og ulemper. Projektet ledes af professor Mette Termansen. Sektion for Miljø- og Naturressourcer ved IFRO i København.
Der kommer senere mere forklaring.
EFFECT – Contract for environmental goods
EFFECT på Linkedin
Emneord