Antal køer med trykninger stiger med koens slagtealder og frekvensen af trykninger er højere hos konventionelle end hos økologiske slagtekøer. Trykningsskader kan findes på slagtekroppen lang tid efter de er opstået og stiger derfor typisk med koens slagtealder.
På tværs af laktationsnummer er andelen af slagtekøer med trykning 9,0 og 3,6 procent hos stor race og jersey. Problemer med trykninger hos jersey er således under halve af stor race, og den sandsynlige forklaring er at jersey vejer mindre, har bedre klov- og bensundhed og en bedre bevægelighed.
En dårligere overensstemmelse mellem koens størrelse og inventaret i sengebåse i ældre staldanlæg kan måske også bidrage til flere trykninger hos køer af stor race.
For slagtefundet ”Trykninger på nakke, ryg og sædeben” var forekomsten 4,5 procent hos konventionelle og 3,2 procent hos økologiske køer. Også her var stigende frekvens af trykninger med koens slagtealder og en lavere forekomst hos jersey.
Flere konventionelle slagtekøer har fedtlever
Fedtlever kan afspejle en stærk mobilisering af fedt hos nykælvere. Når leveren ikke har kapacitet til at omsætte de mobiliserede fedtsyrer, bliver de oplagret i leveren.
Figur 4 viser andelen af slagtekøer med diagnosen ”Fedtlever”.
Forekomsten er generel lav og lavest hos økologiske køer. Forekomsten kan reelt være højere i besætningerne, da køer ikke må sendes til slagtning før tidligst 14 dage efter kælvning og samtidig kan fedtlever være høj hos køer med ketose, som heller ikke går til slagtning.
At øko-køer har færre tilfælde af fedtlever hænger godt sammen med at forekomsten af ketose og forhøjet BHB i mælken er lavere hos økologiske køer.
Samlet tyder det på, at øko-køer generelt mobiliserer mindre fedt først i laktationen, hvilket sandsynligvis også hænger sammen med det lavere ydelsesniveau hos økologiske køer.
Der er ingen forskel mellem stor race og jersey med hensyn til fedtlever. På tværs af slagtealder og konventionel/økologisk var der fedtlever hos 2,6 procent af slagtekøerne.