I de danske interview blev følgende skader mere specifikt nævnt:
- En hest blev skadet ved, at den får hovedet op i overliggeren ved boksdøren.
- En hest sidder fast med ben / hov mellem tremmerne.
Skaden sker typisk ved, at hesten sparker hoven gennem tremmerne med stor kraft, tremmerne giver sig for efterfølgende at svippe tilbage, så hesten ikke kan trække benet/hoven tilbage mellem tremmerne. Denne skade nævnes flere gange og i flere af de besøgte stalde, som blev besøgt i forbindelse med ovennævnte interview, vidner overskårne tremmer om netop denne skade.
- En hest bider omkring tremmerne -vender hovedet og sidder efterfølgende fast med hovedet.
- En hest sætter hovedet / næsen ud gennem foderlugen, bliver efterfølgende forskrækket og banker næsen op i overkanten af foderlugen.
- En hest sidder fast med kæben i dækkenholder, som sider på boksgangen.
- En hest sidder fast med i spændet ved grime eller dækken.
- En hest sidder fast med hovedet ved vandrette tremmer, ved at den først lægger hovedet på siden og får hovedet ind mellem tremmerne og siden retter hovedet op og derfor ikke kan trække hovedet tilbage.
- En hest bliver skadet ved at drikke af vandkar, spand, drikkekar eller lignende – (pas på med skarpe kanter som evt. kan skade hestens mule og øjne når den drikker).
- En opbunden hest på staldgangen eller i vandspiltovet, som får benet op over grimeskaftet og går i panik.
- Yderligere blev der berettet om en hest, der havde siddet fast med kæben i låsen på boksdøren.
I en svensk undersøgelse, som viser skader på opstaldede heste over en 10 årsperiode, anslås skaderne til at omfatte få procent af hestene, men det nævnes, at nogle af skaderne er så alvorlige, at de skadede heste må aflives. Enhæll et al,2012.
Flere af de interviewede staldejere/rideskoler i ovennævnte svenske undersøgelse nævner, at der ikke findes nogen tremmeafstand, der passer til alle heste. Blandt de interviewede danske rideskoler nævner flere, at man ikke har oplevet alvorlige skader inden for de seneste år, mens andre har oplevet en eller flere skader.
Hvordan kan skaderne i forbindelse med opstaldning reduceres?
En boksvæg skal helst kunne klare belastninger som et hestespark og at hesten bider i væggen og samtidig skal inventaret være udformet, så hesten ikke kommer til skade
Meget få bokskonstruktioner er testet til, at kunne modstå de kræfter, der ligger bag et hestespark på konstruktionen. Hestehovenes størrelse varierer meget, særligt hvis man tager føl og ungheste med i beregningen. Der findes derfor ingen dimension af mellemrum mellem tremmerne, der passer til alle typer af heste. Hvis en stald ændrer anvendelse fra store heste til mindre heste eller ponyer, er det en stor fordel, hvis tremmerne kan afmonteres eller erstattes af tremmer med en anden dimension og/eller afstand.
For at kunne konstruere tremmevægge, der kan holde til hestespark, er det vigtigt at vide, hvilke kræfter en sådan boksvæg skal kunne holde til.
Måling af kraften bag et hestespark
For at kunne give retningslinjer til styrken af en boksvæg, er der i Sverige udført tests, hvor forskellige typer af boksvægge er blevet undersøgt med hensyn til styrke overfor kraftpåvirkninger.
Ved hjælp af en boksvæg med indbygget kraftmåler blev kraften bag forskellige hestespark målt. Ofte er et hestespark meget hurtigt og samtidigt kortere end 0.003 sekunder. De fleste spark var med en kraft på på 131Ns, som igen svarer til en anslagsenergi på ca. 300Joule.
Ud fra de registrerede måleværdier anbefales det, at en boksvæg med tremmer til en hest på 700 kg skal kunne tåle en belastning på 350 J eller en anslagsenergi på 150 N s. Af forsøgene med målevæggen kunne man se, hvordan hestens spark var fordelt over døgnet. Ikke overraskende viste det sig, at disse i stor udstrækning faldt sammen med de daglige aktiviteter i stalden, som morgen- og aftenfodring og andre aktiviteter. Langt hovedparten af sparkene (90%) blev målt til under 1924N mens det hårdeste spark blev målt til 8722N svarende til en anslagsenergi på ca. 300J. Ud fra de registrerede måleværdier konkluderer undersøgelsen, at boksvægge m.m. skal kunne tåle et spark med en anslagsenergi på 350J for en hest på 700 kg.
Forsøgene viste også, at heste som var blevet provokeret sparkede både hårdere og hyppigere end uprovokerede heste. Sparkene på prøvevæggen var dog fordelt over hele døgnet, hvilket tyder på, at andre faktorer end de daglige aktiviteter påvirker resultatet.
Resultaterne fra undersøgelsen viste, at såvel boksvæggene med indbygget kraftmåler, som den øvrige forsøgsmetodik fungerede fint og var velegnet til afprøvning af staldinventar (Wachenfelt, et al 2013).
Ved brugen af sparkesimulatoren mod tremmevægge i hestebokse viste hestesparket at trænge lettere igennem tremmevæggen end forventet.
Disse forskningsresultater kan være med til at tilvejebringe en mere sikker staldindretning og færre ulykker i hestestalden.
Gittertremmer
Som alternativ til tremmevægge i boksen blev gittertremmer, som kendes fra udlandet, testet.
Gittertremmerne kunne uden synlige skader klare de samme belastninger, hvor hoven gik igennem den traditionelle tremmevæg og selv ved belastninger på 910J var der ikke skader ved gittertremmevæggen. Gittertremmer anvendes nogle steder i udlandet.
Mange mennesker bryder sig dog ikke om gittertremmevæggens udseende, som de syntes ligner et hundebur.