Holdninger til sikkerhed og sikkerhedskultur i landbruget
Der er generelt øget fokus på at skabe et godt og sikkert arbejdsmiljø på landbrugene og prioritere at passe på sine ansatte både fysisk og psykisk. Det er tydeligt, at det er en vigtig faktor i forhold til fastholdelse og rekruttering af personale. I forhold til mange andre brancher, er landbruget kendetegnet ved at det består af mange forskellige enheder med en bred vifte af arbejdsopgaver, og dertil at nogle virksomheder er bygget på flere generationers måde at drive landbrug på. Det kan måske forklare, hvorfor det er svært at få indført en standardiseret sikkerhedskultur.
Ud fra statistik, undersøgelser og erfaringer taler for at bruge selen. Desuden skal man, i følge lovgivningen, anvende det sikkerhedsudstyr, som maskinen er udstyret med fra producenten, og dermed pålægger det også arbejdsgiveren at give grundig instruktion i sikker og forsvarlig brug af maskinen, - inklusiv brug af sele. Alligevel er det en af de mindst anvendte sikkerhedsforanstaltninger overhovedet.
Spørger man i branchen, hvad argumenterne er for IKKE at bruge selen, får man følgende svar:
- Dette er der ingen andre, der gør.
- Det tager for lang tid at tage den på og af.
- Det er bøvlet.
- Så kan jeg ikke springe af, når den vælter.
- Der plejer ikke at ske noget, hvis den vælter.
- Jeg kender mange, der er væltet uden at der er sket noget.
- Chefen bruger den heller ikke.
- Tage selen på? Det kommer ikke til at ske.
- Det er en svær regel at indføre på bedriften.
På landets landbrugsskoler er der stort fokus på arbejdsmiljø, sundhed og sikkerhed, men nogle af faglærerne giver udtryk for at deres elever oplever to forskellige tilgange til brug af sikkerhedsudstyr; det vi gør på landbrugsskolen og det vi gør når vi er i praktik på et landbrug.
14 landbrugsskoleelever blev spurgt om deres erfaringer med minilæsser. 1 elev havde aldrig kørt minilæsser, resten havde og her kunne alle fortælle om ulykker eller nærvedulykker. Det til trods havde ingen af dem på noget tidspunkt brugt selen.
Holdninger til sikkerhed og sikkerhedskultur i skovbruget
Det er fristende at sammenligne tilgangen til brug af sikkerhedsudstyr og værnemidler i landbruget med den tilgang til samme, der er blandt skovarbejdere og elever på skovskolen. Spørger man på Skovskolen i Nøddebo, giver faglærerne udtryk for, at der allerede i 1990’erne skete en kulturændring i forhold til at arbejde sikkert og bruge sikkerhedsudstyr i skovene.
Skovskolens faglærere har meget fokus på, hvordan arbejdet tilrettelægges og teknisk udføres, så risikoen for ulykker mindskes og arbejdsgangene ikke bliver besværlige og unødigt tidskrævende. Desuden peger de på at nogle producenter af sikkerhedsudstyr er gode til at udvikle udstyr/værnemidler, der ikke er generende at bruge, hvilket også er en vigtig faktor i forhold til at få implementeret brugen af sikkerhedsudstyr.
Få et årligt tilsyn hos din maskinforhandler
STEMAS forhandler bl.a. minilæssere af mærket Wiedermann, der er en af de mest solgte maskiner i Danmark. Som leverandør til landbruget vil firmaet gerne bidrage til formidling af sikkerhedsbestemmelserne.
I STEMAS går de ikke på kompromis med sikkerhed ved levering af maskiner til kunder. Kunderne tilbydes at tilkøbe et serviceabonnement, der bl.a. indeholder det årlige lovpligtige eftersyn, der skal udføres af en sagkyndig.
Det tilbud er der ca. 20% af landmændene, der tager i mod. Det er ikke sjældent at købere af en minilæsser beder om at få afmonteret eller deaktiveret nogle af sikkerhedsinstallationerne, maskinen leveres med. Det er primært et ønske om at få selekontakten deaktiveret og evt. styrtbøjlen afmonteret, hvilket firmaet ikke vil, da de derved ikke lever op til deres forpligtigelse i forhold til sikkerhed.
Fra STEMAS’ værksted kan der i øvrigt berettes om maskiner, der indleveres til reparation, hvor mangelfuldt vedligehold tydeligt ses på maskinen, og hvor skaderne på maskinen vidner om at maskinen bliver brugt til større og tungere opgaver end den er dimensioneret til.
Bruger du selen på din minilæsser? Det kan rede liv
Der findes dog nogle, der har valgt at bruge selen på deres minilæsser. En unavngiven elev på en gård i Sønderjylland insisterer på at spænde sig fast, når han betjener minilæsser, til trods for at arbejdsgiveren gav udtryk for at ”det var lidt irriterende”, og på et landbrug i Nordjylland, er det en fast regel at de, der kører med minilæsser, bruger selen. På gården har de endnu ikke haft uheld med maskinen, men set i lyset af de mange fortællinger om ulykker, f.eks. om en af sønnernes kammerater, der er blevet invalideret af at få benene klemt under en minilæsser, insisterer han på at selen bliver brugt, så han på den måde tager vare på sine ansatte, sine børn og sig selv.