Ingen forskel på indhold af mykotoksiner i øko- og konventionelt korn
Senest er forskellen i indholdet af svampetoksiner i økologisk og konventionelt dyrket korn, blevet undersøgt i et norsk studiet fra 2016. Her blev resultaterne fra flere europæiske studier (fra bl.a. Danmark, Tyskland, England, Norge og Polen) af svampetoksinindholdet i hvede, havre, byg, rug og majs sammenholdt. På baggrund af undersøgelsen blev der ikke fundet nogen sammenhæng mellem forskelle i indholdet af svampetoksiner og konventionel eller økologisk dyrkningspraksis (Brodal et al. 2016).
Ligeledes fremgår det af fødevarestyrelsens anbefalinger, at der normalt ikke er forskel på indholdet af svampetoksiner i økologiske og konventionelle produkter (Fødevarestyrelsen, 2019).
Høst, tørring og lagring er de store risikofaktorer med hensyn til indholdet af ochratoksin A, mens risikoen for fusariumtoksiner blandt andet er afhængig af vejret og kan øges ved pløjefri dyrkning af hvede efter hvede, eller hvede efter majs.
Svampetoksiner i korn
Der er identificeret omkring 300 forskellige mykotoksiner (toksiner produceret af svampe). Det er dog kun omkring 20, som menes at have betydning for husdyr og mennesker. I dansk produceret korn og majs er fusariumtoksiner de oftest forekommende toksiner.