
Case: Små hold af kalve er bedre beskyttet mod smitte
For slagtekalveproducent Kjargaarden har smittebeskyttelse høj prioritet fra kalvenes dag 1 i produktionen.
For slagtekalveproducent Kjargaarden har smittebeskyttelse høj prioritet fra kalvenes dag 1 i produktionen.
Med 120 nye kalve, der skal ind i produktionen hver 14. dag, er der store krav til arbejdet med smittebeskyttelse på Kjargaarden ved Ikast. Her er 2500 slagtekalve på stald, som kommer fra 25 faste leverandører af kalve.
Selvom vira og bakterier ikke helt kan undgås, når der kommer nye dyr i besætningen, så er der mange indsatser, der kan mindske risikoen for smittespredning. Især en bevidst tilgang til at sætte dyrene i små hold i indsætterstalde har stor effekt, fortæller driftsleder Lasse Mølbye Nielsen.
Kjargaardens indsætterstalde blev opført i 2006, da de eksisterende rammer var blevet for trange til den voksende produktion. De nye indsætterstalde blev placeret i udkanten af produktionen med 20 meter til den nærmeste anden bygning.
”Det var et helt bevidst valg. De stalde, vi skulle erstatte, var blevet udvidet mange gange og alting var kommet til ved knopskydning og virkede sådan lidt tilfældigt. Nu fik vi mulighed for at se på vores produktion og træffe bevidste valg, der kan give kalvene masser af frisk luft og bedre beskyttelse mod smitte, ligesom vi kan holde eventuel smitte, som kalvene har med, væk fra den øvrige produktion,” siger Lasse Mølbye Nielsen.
Indsætterstaldene ses længst til højre på bedriften. 116 bokse er fordelt under de to tage, og hver boks er adskilt fra den næste med vægge, der går op til loftet. Bagtil er der lukket med gardiner og fortil er der åbent. I hver boks er der plads til seks kalve.
Indsætterstaldene er to lange, åbne bygninger. Her er 116 bokse fordelt under de to tage, og hver boks er adskilt fra den næste med vægge, der går op til loftet. Bagtil er der lukket med gardiner og fortil er der åbent. I hver boks er der plads til seks kalve.
”Det er klart, at seks kalve er bedre beskyttet mod smitte end for eksempel 10 kalve. Og ja, vi kunne have lavet bokse til kun fire kalve, det havde måske været endnu bedre, når vi ser på smitten. Men der er jo mange ting, der skal gå op. Med seks kalve i hver boks har vi fundet en god balance. Det er vores bedste stald,” siger Lasse Mølbye Nielsen.
Hver anden uge henter Lasse Mølbye Nielsen og en vognmand omkring 120 nye kalve til Kjargaarden. Under transporten holdes kalvene så vidt muligt separeret, så der ikke blandes kalve fra mange besætninger sammen. Når de er cirka 105 dage gamle, flyttes kalvene fra indsætterstalden til mellemstalden, hvor de går i grupper á 34 kalve.
”Vi får kalve fra mere end tyve steder, så vi kan nok aldrig helt undgå at få smitte med ind i besætningen. Men vi kan træffe klare valg og tage vores forholdsregler for at undgå, at smitte spreder sig løs inde i vores produktion,” siger Lasse Mølbye Nielsen.