Det er et krav, at alle mælkeproducerende besætninger skal udføre forenklet egenkontrol efter retningslinjerne for god produktionspraksis i henhold til EU’s hygiejneforordning.
Målet med egenkontrol er at sikre, at mælkeproducenten overvåger forhold i produktionen, der kan udgøre en sundhedsrisiko og derved undgå, at fødevarer sælges, hvis de ved brug på sædvanlig måde kan udgøre en risiko for menneskers sundhed.
Branchekode for egenkontrol i mælkeleverende besætninger
Branchekode for egenkontrol i mælkeleverende besætninger beskriver branchens forslag til retningslinjer, som mælkeleverende besætninger skal følge for at leve op til lovgivningens krav om fødevarehygiejne og til mejeriernes fælles krav for at levere rå mælk.
Husk egenkontrol med vand fra egne boringer
Fra 1. januar 2023 er der indført egenkontrol med vand fra egne boringer. Det betyder, at alle mælkeproducenter er forpligtet til at sikre overvågningen af vandkvaliteten, så mælkekvaliteten ikke forringes.
Landbrug & Fødevarer har i samarbejde med Mejeriforeningen udarbejdet 5. udgave af Branchekoden for Mælkeleverende Besætninger, som er vurderet af Fødevarestyrelsen.
Denne 5. udgave erstatter den tidligere Branchekode fra december 2017. Branchekoden gælder fra 1. januar 2023. Af væsentlige ændringer i 5. udgave er indførelse af kontrol med ’vand af god kvalitet’ fra egen boring. Denne erstatter ’forenklet kontrol’ for mælkeleverende besætninger, som drikkevandsbekendtgørelsen ikke længere giver mulighed for.