Tag udgangspunkt i det syge dyr
Lad den første del af mødet tage udgangspunkt i et konkret sygdomstilfælde i besætningen, og start ude ved den syge ko eller kalv. Tal om hvad I hver især ser – gerne én ad gangen. Stil jer disse spørgsmål:
- Hvilke symptomer har dyret, og hvordan undersøger I det?
- Hvilke symptomer (og i hvilken grad) skal de være til stede, for at I mener, behandling er nødvendigt?
- Hvordan hænger det sammen med besætningsdiagnosens udformning?
- Er der andre faktorer, som er værd at overveje, før man behandler med medicin, f.eks. tidligere sygdom og prøvesvar?
- Kan man gøre andet for dyret end medicinsk behandling?
- Tal om gråzonerne – der hvor beslutningen om behandling er svær at træffe, enten fordi sygdomsbilledet er uklart, eller fordi man er nødt til at vide mere, før beslutningen kan tages. Det kan f.eks. være besøg af dyrlægen eller undersøgelse af prøver. Tal om, hvordan I håndterer gråzonerne.
- Tal også om, hvordan det konkrete sygdomstilfælde kunne være undgået, og om I kan gøre noget for at undgå det fremadrettet.
Øvelsen kan gentages efter behov, afhængigt af hvilke sygdomme, I er særligt udfordrede af på bedriften.
Trin 2: fastsæt målsætning for jeres brug af antibiotika i kvægbesætningen
Fra den konkrete samtale i stalden om ét eller flere syge dyr i besætningen fortsættes samtalen i frokoststuen, og emnet tages op i helikopterperspektiv. Her inviteres også besætningsdyrlægen med.
Nu skal I fastsætte en fælles målsætning for jeres brug af antibiotika på bedriften med de drøftelser i baghovedet, som I netop har været igennem. Tag udgangspunkt i følgende spørgsmål:
- Hvilke behandlinger kan vi bedst tænke os at komme af med? -og hvorfor?
- Hvordan kommer vi i mål med det? Hvad kræver det?
Særligt det sidste punkt kan give behov for input udefra. Måske I skal på besøg i andre besætninger for at hente inspiration til forskellige måder at håndtere og forebygge bestemte sygdomme. Det kan også være, at I har brug for fagligt indspark udefra, eksempelvis konkret information om antibiotikaresistens og anbefalinger til behandlingsmuligheder og sygdomsforebyggelse. Jeres besætningsdyrlæge (og eventuelt også andre fagpersoner) kan med deres deltagelse i mødet bidrage med denne viden og hjælpe jer med at nedskrive den fælles målsætning for antibiotikaanvendelse, så det ikke bliver på bekostning dyrevelfærden på jeres bedrift.
Eksempel på målsætning for efterbyrd
Den fælles målsætning kan omfatte mål for hver af de sygdomme, I hyppigst møder og behandler. Et konkret eksempel kunne være brug af antibiotika i forbindelse med efterbyrd som her: