I nogle situationer (fx slutningen af maj) kan græsmarken yde for meget i forhold til kalvenes foderoptagelse, og det kan være en god idé at høste et slæt til wrap eller ensilering i silo.
Der kan anvendes mange forskellige afgræsningssystemer, der passer til bedriften og besætningsejers ønsker (storfold, stribegræsning, holistisk mm). Det vigtigste er, at kalvene hele tiden sikres størst mulig foderoptagelse af godt kløvergræs.
Tilskudsfodring under afgræsning er ofte nødvendigt i perioder
Ved tørkeperioder, overgræsning og lignende skal græsmarken følges nøje, og også de store tyrekalve over 10-12 mdr skal tilbydes suppleringsfoder på græs, hvis græsudbyttet er faldende. Der kan tildeles ko-fuldfoder eller godt wraphø. Ofte vil 2-3 FEN per ungtyr være passende, fordi det samtidig sikrer, at afgræsningen fortsætter. Ovennævnte suppleringsstrategi gælder, når der er langt til slagtetidspunktet.
Fordeling af tilskudsfoderet over græsningssæsonen vil udover græssets egen vækst afhænge af, hvornår ungtyrene skal leveres til slagtning. Det vil altid være en fordel, at dyrene er på stald i forbindelse med tilskudsfodringen, fordi man så kan sammenligne og vurdere dyrenes huld, når de står ved foderbordet. Er det generelle huld og fedme for lav, bør en suppleringsfodring igangsættes.
Det er vigtigt at lave vægt og huldvurdering efter eksisterende eller egne retningslinjer for at få et kendskab til, hvad ens egen øjne ser og hvad slagteriafregningen måler. Den producent, der er bedst til at sikre, at alle ungtyre kommer over de 210 kg slagtet vægt og kommer i fedme 3, vil få den bedste afregningspris.
Brug regnearket her til at få et estimat over hvornår det er bedst at slagte dine ungtyre over året.
Fodring fra 10 mdr. til slagtning
Ungtyre kan slagtes direkte fra græs, men både danske og udenlandske erfaringer viser, at det er svært uanset race og alder (12-18 mdr) at opnå en passende fedningsgrad uden at tilskudsfodre. Det anbefales at tildele, hvad der svarer til 40 % af dagsrationen i form af en højenergirig blanding.
Det kan være valset korn evt. blandet med kraftfoderpiller/rapskage/hestebønner, hvis andelen af græs ikke kan sikre et passende proteinniveau (ca. 12-13 % råprotein fra 10 mdr til slagtning). Stivelsesniveauet i en sådan samlet dagsration bestående af fx 3 kg ts i afgræsning, 3 kg ts i kofuldfoder og 4 kg ts i valset korn vil ligge på 250 til 275 g/kg ts.
Er tyrene på stald frem til slagtning kan der fodres med TMR. Det kan svare til ovenstående forhold blot at afgræsningsgræsset erstattes med græsensilage/wrap.
Er det muligt at bruge mere end en TMR, så kan der med fordel laves en TMR mix til kalve fra 100 til 250 kg og en anden TMR mix til ungtyre fra 250 til 450 kg, hvor proteinniveauet nedsættes og stivelsen hæves. En sådan fasefodring vil spare protein og mindske udledningen af kvælstof især fra urinen.
Forventet tilvækstniveau for økologiske ungtyre
Danske forsøg med ungtyre på græs har vist, at ungtyre af stor malkerace og krydsninger af disse kan vokse ca. 800 g pr dag på græs 1. sommer. En vinterfodring med 14-15 % råprotein, 150 g stivelse pr kg og ca. 400 g fordøjelige cellevægge pr kg kan give tilvækster på 8-900 g pr dag. Ved 2. års afgræsning vil ungtyre på ca. 1 år kunne vokse 900-1000 g pr dag, når græsmarken er i top.
Man kan altså forvente at nå den ønskede minimumsvægt på 210 kg slagtet, når ungtyren er ca. 14-15 mdr. Tilvækstniveau på gennemsnitligt 800 til 1000 g pr dag fra fødsel til slagtning bør være muligt.
Racevalg – Ren malkerace eller kødkvægskrydsning?
Der foretages en del inseminering med kødracesæd i økologiske malkekvægsbesætninger. Typisk med Angus sæd til kvier og fx Charolais sæd til køer, hvis kalve ikke skal blive til nye kvier i besætningen. Der er produktionsmæssige fordele ved kødrace x malkeracetyre. Produceret i egen besætning betyder det først og fremmest, at der ikke skal betales en merpris for disse, som ellers er på ca. 500 kr. per kalv. Det er ikke bruttotilvæksten, der er så meget bedre hos krydsningskalvene og det er måske 50-100 g højere daglig tilvækst, der typisk ses. Den helt store fordel er nettotilvæksten, som forøges. Men pas på, for formen skal holdes under 5. Kun hvis dette krav ændres, kan egentlige kødracekrydsninger bruges til øko-ungtyreproduktion. Det kan være bedre at vælge Fleckvieh og Montebeliarde krydsninger til din produktion, hvis EUROP formen skal holdes under 5. Generelt vil disse racer heller ikke bidrage positivt til EUROP fedmen.
Har du både malkeracer og kødkvægskrydsninger, skal du være opmærksom på, at huldvurdering er anderledes end for malkeracetyre.
Læs mere om økonomi, fodring, produktionssystemer og håndtering af øko-ungtyre af malkekvægsrace her.
Find reglerne for økologisk produktion her
Denne artikel er en del af projektet ”Øget produktion af øko-ungtyre af malkekvægsrace”, som er støttet af Fonden for økologisk landbrug.
Projektejer: Center for Frilandsdyr