Skader efter ormegnav ikke synlige uden på kartoflerne
Når man med kniv skærer hullerne over på langs, ses ofte dødt sort plantevæv med mycelium af rodfiltsvamp i hullerne mens andre huller kan være tomme og uden rodfiltsvamp mycelium. Man kan ikke ud fra symptomerne sige hvorvidt rodfiltsvamp kan være årsag til orme-gnav.
Mange af de cirkulære huller er på kartoffelknoldenes overflade dækket af et tyndt lag skind med et lille hul i centrum. Flere forskere som arbejder med smældere, angiver som analysekriterium at hullerne skal være åbne uden kartoffelskind og dybere end 4 mm for at de tælles med som forårsaget af smældere. Dette udelukker dog ikke at smældere måske kan stikke et lille hul, hvorefter rodfiltsvamp udvikler drycore.
For stort set alle de ramte kartoffelpartier er det også typisk at ca. 9 ud af 10 knolde har symptomer der ligner klassisk drycore eller runde sorte cirkulære tørråd-huller og at ca. 1 ud af 10 knolde har symptomer der ligner klassisk smælderlarve-gnav.
Gør økologi, jordtyper eller sorter en forskel for angreb af ormegnav?
Skader af orme-gnav ses fra flere forskellige jordtyper som let sandjord, fin-sand, lavbunds jord og højmose. Der er umiddelbart ikke noget der typer på at problemerne er koncentreret omkring én bestemt jordtype. Enkelte pakkerier har dog en oplevelse af at orme-gnav sjældent ses på svær lerjord (JB6-7).
Ud fra samtale med pakkerier og avlere er der umiddelbart ikke noget der tyder på at problemerne er større for økologiske end for konventionelle kartofler. Der kendes flere eksempler på økologiske kvæg-gårde med kartoffelproduktion, som kun sjældent ser orme-gnav. De forskelle som pakkerierne oplever mellem de økologiske og konventionelle kartofler skyldes måske i højere grad at der anvendes forskellige sorter i de to produktionsgrene.
Det er indtrykket på pakkerierne, at der er sortsforskelle. Nogle sorter har større risiko for at blive ramt af orme-gnav eller drycore end andre sorter. Det gælder f.eks. sorterne Fakse, Solist og Ditta. Pakkerierne oplever også en gang imellem at kun den ene af to forskellige sorter fra samme mark er ramt af orme-gnav. Sava er en af de sorter som i mindre grad rammes af orme-gnav.
Sidst i juli og i løbet af august oplever flere pakkerier at enkelte partier af kartofler, som endnu ikke er skindfaste, udvikler cirkulære rødbrune blødråd-pletter i våde marker eller i forbindelse med høst og håndtering. Pletterne opstår typisk med udgangspunkt i stressede udspilede lenticeller, som enten i marken eller på vaskeriet får ”åndenød” og skaber indfaldsvej for råd. Under kartoffelskindet rundt om lenticellerne eller små sår, udvikles lysebrunt blødråd, som dog hurtigt tørre ind, når kartoflerne tørrer på lageret. Nogle af symptomerne på orme-gnav ligner ældre skader tilbage fra høst af ikke skindfaste knolde.