Lys bladplet i raps
7. registrering er foretaget. Der er fundet angreb af lys bladplet i de fleste marker, men dækningsprocenterne er meget lave i de fleste af markerne (0,01-3,0 procent dækning). Der er dog fundet mere udbredte angreb i 6 af de 30 marker. Der er fundet 10 procent dækning i en mark med sorten Architect, som er meget modtagelig. Der er fundet 5 procent dækning i i alt 5 marker med SY Iowa (2 marker), Artemis, Dariot hhv. en sortsblanding. De 3 sidstnævnte sorter er middel modtagelige.
Svampen trives bedst under fugtige forhold, og 16°C er optimum.
Ved afsluttet strækning anbefales bekæmpelse ved 20 procent angrebne planter. Når behovet for bekæmpelse vurderes, skal dækningsprocenterne også inddrages. På nuværende sene tidspunkt vurderes det, at der skal være over 5 procent dækning for at udløse en bekæmpelse.
Til bekæmpelse kan anvendes 0,4-0,5 l Folicur Xpert eller 0,4-0,5 l Prosaro (tilladt, hvis der samtidig er angreb af andre svampe).
Er der meget lys bladplet i marken, kan senere ved svampebekæmpelse under blomstring vælges løsninger, som yderligere har effekt mod lys bladplet.
Bladribbesnudebiller i raps
7. tømning af gule fangbakker er foretaget. Fangsterne er fra den forløbne uge.
Der er fundet bladribbesnudebiller på 17 af 33 lokaliteter (1-129 biller pr. fangbakke), og kun i to tilfælde over bekæmpelsestærsklen. På den ene lokalitet ved Sorø er der også tidligere fundet mange bladribbesnudebiller, og i den forløbne uge er fundet 129 bladribbesnudebiller pr. fangbakke. På en lokalitet på Stevns er fundet 18 bladribbesnudebiller pr. fangbakke i den forløbne uge.
Bladribbesnudebillen er det tidligste skadedyr i rapsen, og tidspunktet for fremkomsten er meget styret af temperaturen.
Bekæmpelse anbefales ved 10-15 bladribbesnudebiller pr. fangbakke, men bekæmpelsestærsklen er ikke sikker. Der er både set tilfælde af små fangster og efterfølgende kraftige angreb og tilfælde af meget store fangster og efterfølgende svage angreb. Årsagen hertil er, at æglægningsintensiteten er meget afhængig af temperaturforholdene. Ved høje temperaturer lægger hver hun flere æg. Fangsterne skal derfor sammenholdes med temperaturdata.
Ved bekæmpelsesbehov skal bekæmpelse tidligst udføres ca. 10 dage efter, at de første bladribbesnudebiller er observeret i fangbakkerne, da bladribbesnudebillerne ikke straks lægger æg. Bekæmpelse skal ske, før bladribbesnudebillerne lægger æg. I meget varmt vejr sker æglægning tidligere end efter 10 dage.
Bekæmpelse af bladribbesnudebiller anbefales kun, såfremt der er udsat gule fangbakker i marken med fangster af bladribbesnudebiller over tærsklen. Der skal samtidig være relativ høje temperaturer.
Godkendte pyrethroider (excl. Mavrik) anbefales til bekæmpelse.
Hvis der samtidig er behov for bekæmpelse af glimmerbøsser, skal der anvendes en blanding af to midler, da pyrethroider (excl. Mavrik) ikke har effekt mod glimmerbøsser grundet resistensudvikling hos glimmerbøsser mod pyrethroider. Mod glimmerbøsser anbefales kun Avaunt 150 EC og Mavrik.