Økonomi og ledelse

Case: Snak forventninger og værdier til jobsamtaler i landbruget

Hos Bjarne Bonnerup er ansættelsessamtalen sat på formel. Her bliver der både snakket faglige forventninger og virksomhedens bløde værdier. Og når den nye medarbejder er ansat, bliver de faglige forventninger konkretiseret sammen med en ekstern konsulent. Det giver ro for alle parter.

Der bliver både snakket erfaring, produktion, forventninger og fritid, når svineproducent Bjarne Bonnerup fra Brønderslev har en ansøger til jobsamtale. Han er meget bevidst om at komme hele vejen rundt om det menneske, han sidder overfor, inden han indgår en aftale. 

Skabelon sikrer struktur på ansættelsessamtalen med nye medarbejdere

Hos Bjarne Bonnerup ligger der en skabelon med spørgsmål klar til samtalen, så tingene er sat i system, og han tager både en indledende snak med kandidaterne over telefonen og to ansættelsessamtaler, før der bliver sat underskrifter på en kontrakt. 

- Når jeg snakker med dem i telefonen, kan jeg hurtigt mærke, om det er én, jeg gerne vil se, fortæller Bjarne Bonnerup. Når han så har personen til samtale, er det vigtigt for ham at skabe et rum, hvor ansøgeren får lyst til at snakke. 

- Jeg skal udstråle så meget ro, at de får lyst til at fortælle, hvor dygtige de er, og hvad de har gjort. De skal gerne være rolige efter 10 minutter, og så bliver det en god snak, fortæller svineproducenten og tilføjer, at mens snakken går, danner han sig et billede personens kvalifikationer.

Bjarne Bonnerup

Bjarne Bonnerup ejer Vestermark – en svineproduktion med 1.000 søer og produktion af 7 kg-grise. Her har han 3 fastansatte, og så hjælper Bjarnes far og to skoledrenge til, ligesom de har weekendhjælp.

Bedriftens bløde værdier er også i fokus til ansættelsessamtalen

Udover at komme omkring de faglige kvalifikationer og forventninger er det også vigtigt for Bjarne Bonnerup at snakke om virksomhedens bløde værdier. 

- Jeg fortæller, hvordan vi gør det her. Hvad er vigtigt for os i måden, vi omgås hinanden på, hvordan gør vi, når ting ikke går som aftalt, og hvem er vi som personer, forklarer han og tilføjer, at han forsøger at danne sig et indtryk af, hvordan de håndterer problemer, og hvilke oplevelser de har med i bagagen. For Bjarne Bonnerup kan værdier være lige så vigtige som det faglige. Af samme grund har han også beskrevet virksomhedens værdier, hvilket er med til at konkretisere forventningerne på forhånd. 

Forventningerne til den nye medarbejder bliver konkretiseret med hjælp fra en konsulent

Netop forventningsafstemningen med den nye medarbejder er noget, Bjarne Bonnerup bruger ressourcer på, og her har han erkendt, at han har brug for hjælp udefra. 

- Til ansættelsessamtalerne snakker vi om, hvad jeg forventer fagligt. En uge efter medarbejderen er startet, kommer der en konsulent, hvor vi får snakket vores mål igennem, fortæller han og tilføjer, at konsulenten er god til at få konkretiseret, hvordan medarbejderen skal bidrage til at nå virksomhedens mål, og hvornår medarbejderen har levet op til forventningerne. 

-  Det er godt for mig, at der er en tredjeperson med, som kan hjælpe med at få lagt de rigtige spor, så vi sikrer, at vi får den effekt, vi ønsker. Jeg kan også se, at konsulenten kan stille nogle andre spørgsmål, end jeg kan, så det er helt sikkert pengene værd, fastslår han.

Bjarnes tre gode råd til ansættelsessamtaler i landbruget

  • Skab et rum, hvor begge har lyst til at snakke – også om andet end det faglige. Lyt til dem, så du ved, hvad der er vigtigt for dem. 
  • Beskriv jobfunktionen. Få arbejdsopgaverne og forventningerne til den nye medarbejder konkretiseret, og få hjælp fra en konsulent, hvis det er svært. 
  • Få defineret og beskrevet virksomhedens bløde værdier, så du ved, hvad der er vigtigt for jer i virksomheden. Og tag dem med til samtalen. 

Støttet af