Kvæg

Antibiotika mod kalvediarre er sjældent det rigtige valg

Den hyppigste årsag til diarre hos småkalve er virus eller parasitter. Derfor er behandling med antibiotika oftest et dårligt og forkert valg, fordi man risikerer at svække kalven.

Når en kalv først har fået diarré, kan det være nødvendigt at behandle den med medicin for at undgå, at den bliver alvorligt syg og i værste fald dør. Stik imod hvad mange tror, omfatter korrekt og effektiv behandling imidlertid kun sjældent brug af antibiotika. 

Du kan til gengæld komme rigtig langt med ekstra væske, gerne elektrolytvand, og smertestillende medicin (NSAID). Det vil i mange tilfælde holde kalven på benene og ikke mindst opretholde dens æde- og drikkelyst. 

Antibiotika risikerer at svække kalven

Kalve, der får diarré, er ofte inficeret med virus eller parasitter som f.eks. cryptosporidier. I de tilfælde er antibiotika et dårligt og forkert valg. Bakterier kan godt være en medvirkende årsag til diarréen, men alligevel er antibiotika sjældent den rigtige løsning. 

Når man behandler med antibiotika, påvirker man nemlig ikke kun de bakterier, der er medvirkende til diarréen. I tarmsystemet findes bakterier, der er vigtige for immunsystemet og omsætning af næringsstoffer. Men når man med antibiotika forsøger at slå skadelige bakterier ihjel, så dræbes eller skades utilsigtet milliarder af ”gode” bakterier. Dermed svækker man på samme tid kalven. 

Giv kun kalven antibiotika ved 39,3 ºC

Antibiotika bør derfor kun anvendes, hvis kalven har mindst 39,3° C. I disse tilfælde vil det på trods af de uheldige bivirkninger ofte alligevel være fornuftigt. Den mest effektive og skånsomme måde at give det på er ved indsprøjtning. 

Behandling gennem munden (oral behandling) har den største negative effekt på de ”gode” bakterier og øger risikoen for udvikling af antibiotika-resistens. Brug af orale antibiotika er en væsentlig medvirkende årsag til et stigende forbrug af antibiotika til kalve på danske malkekvægsbedrifter, og vi kan klare os uden.

Antibiotikabehandlingen må ikke stå alene, men bør altid kombineres med smertestillende medicin og ekstra væske. 

Billede 1

Antibiotika slår også de ”gode” bakterier ihjel. Dermed risikerer man at svække kalven ved behandling. Foto: SEGES Innovation.

Det bedste er at forebygge diarré hos kalvene

Den forebyggende indsats er helt afgørende for at undgå diarré. Vedvarende fokus på hurtig og rigelig råmælksforsyning og god hygiejne i bokse og omkring mælkefodringen er nødvendigt. Det er god ledelse løbende at sikre rammer og arbejdsforhold, så det lykkes. 

Få i fællesskab med din dyrlæge og rådgiver lavet en plan for, hvordan diarré bedst forebygges og håndteres lige præcis på jeres bedrift.

Vil du vide mere?

Støttet af