En ældre mand med kort gråt hår og trimmet skæg, iført en blå skjorte og en grå vest, griner og er engageret i en samtale med en kvinde. Kvinden, med mørkt hår trukket tilbage i en hestehale, smiler tilbage til ham. De er udenfor med en lade og en blå lastbil i baggrunden, der antyder en landlig eller landbrugsrelateret kontekst.

Økonomi og ledelse

Sammen om et bedre arbejdsmiljø

Hent inspiration og få brugbare tips til at øge det gode arbejdsmiljø på din bedrift. Selv de mindste initiativer kan afhjælpe skader og uheld – og skabe en sund og attraktiv arbejdsplads for alle.

Rejsen mod det gode arbejdsmiljø kan bestå af usynlige opgaver – men her sætter vi det sort på hvidt, så du med klarhed kan se, alt det du allerede gør og hente inspiration til nye initiativer.

Medarbejderne er en del af løsningen - et sikkert og sundt arbejdsmiljø er en holdsport.  

Er du nysgerrig på, hvordan dine kollegaer arbejder med arbejdsmiljø? Hvilke initiativer medarbejderne har taget godt imod, og hvilke erfaringer de har gjort sig undervejs? Så kig med her – måske der gemmer sig ét tip eller to du kan bruge på din bedrift.  

Arbejdsmiljø er en holdsport. Ejer og medarbejdere finder de gode løsninger sammen på Bebegården. 

Et godt arbejdsmiljø er blevet en integreret del af hverdagen på Bebegården. Se videoen og hør, hvordan Torben fandt nye løsninger i MUS-samtalerne. Effektive metoder som fredagstjek, tavler og ugeplaner, har ikke kun skabt bedre resultater, men også mere passionerede medarbejdere. Som Anders siger ”Vi tager det med et smil” og det er tydeligt, at det smitter.  

Små skridt har flyttet bjerge på Bebegården – eller i hvert fald bigballer

Torben Bebe har indset, at han ikke kan være til stede overalt og har derfor engageret Anders i arbejdet med arbejdsmiljøet på tværs af virksomhedens mange lokationer. Sammen deles de to om at sætte arbejdsmiljø i system og sikre fokus, fremdrift og forandring for alle. 

De har især arbejdet med håndteringen af bigballer og en systematisk overlevering af opgaver, hvilket allerede har ført til markante forbedringer i sikkerheden. Deres samarbejde har skabt mod og lyst til mere.   

Se videoerne og bliv klogere på, hvordan Bebegården har fundet deres systematiske måde at arbejde med arbejdsmiljø. I video 2 kan du høre Torben og Anders fortælle, hvordan de har grebet opgaven med håndtering af bigballer an, hvilke udfordringer de har mødt undervejs, og hvordan små skridt har gjort en stor forskel. Bliv inspireret af deres rejse og få indblik i, hvordan du selv kan skabe forandring med små skridt. 

Sikkerhed og trivsel går hånd i hånd 

Arbejde med arbejdsmiljø er en proces, der aldrig stopper. Se videoen og hør, hvordan Preben Bjerregaard, ejer af Ellesgaard ved Svaneke, viser, at hans medarbejdere virkelig betyder noget. Preben har erfaret, at et stærkt socialt miljø gør det lettere at huske og bruge værnemidler som åndedrætsværn og høreværn.  
 
Derfor fokuserer de på at skabe engagerede medarbejdere, der passer godt på hinanden. Gennem månedlige onsdagsmøder og tilgængelige værnemidler skabes en kultur, hvor sikkerhed og trivsel går hånd i hånd.  

Første skridt er at turde gå i dialog  

Hellere have to mand for meget end to mand sygemeldt. Se videoen og hør, hvordan Preben Bjerregaard fra Ellesgaard, prioriterer praktisk og mentalt overskud på hans bedrift, da han erfarer det er nøglen til at forbygge ulykker.  

På Ellesgaard arbejder de med at minimere risikoen for ulykker gennem planlægning og systematik. Medarbejdere kan anonymt fortælle om nærved-ulykker, hvilket skaber et rum for dialog og læring - selv om de svære emner. Ved onsdags-månedsmøder diskuteres arbejdsmiljøet, hvor fokuspunktet skifter hvert halve år, hvilket gør det lettere at spotte og håndtere farer.  

Se videoerne og hør, hvordan Preben gør sikkerhed til en naturlig del af hverdagen! Hør om to hændelser: en klovbeskæringsboks, der faldt ned, og et kornanlæg, der startede, mens man arbejdede med det. På Ellesgaard er de ikke tvivl - i det lange løb har denne tilgang vist sig at være lønsom. Se, hvordan dialog nedbryder barrierer og skaber tillid og øger sikkerheden.

7 tiltag du kan sætte i gang i morgen 

  1. Sæt gang i snakken om sikkerhed og tryghed: Lyt og del podcasten: Det gode arbejdsmiljø - medarbejderne en del af løsningen med dine medarbejdere.
  2. Spil hinanden gode: Indkald til tavlemøde én gang om ugen.
  3. Lad medarbejdere udvælge 3 risikofyldte opgaver I vil gøre anderledes den næste måned og evaluer indsatsen. 
  4. Sig godmorgen og farvel til alle dine medarbejdere.
  5. Gå forrest og tag dine værnemidler på. 
  6. Er tanken tom, så fyld den op.
  7. Download inspirationskatalog med yderlig 5 initiativer.

Du skal ikke bære opgaven alene – få valgt en arbejdsmiljørepræsentant

At sikre et godt arbejdsmiljø er en holdsport, og ingen skal eller kan stå alene med ansvaret for de opgaver, det kaster af sig. En arbejdsmiljørepræsentant kan hjælpe med at skabe en bedre og tryggere arbejdsplads for alle. Læs vores guide og få tips og tricks til at afholde jeres første valg til arbejdsmiljørepræsentant.

Er du stadig i tvivl om, hvorfor du skal prioritere arbejdsmiljø?

Et godt arbejdsmiljø har mange både kortsigtede og langsigtede fordele, der kan mærkes på hele arbejdspladsen. Når arbejdsmiljøet prioriteres, får du:

  • Glade, trygge og loyale medarbejdere.
  • Medarbejdere, der går op i deres arbejde med fokus på detaljerne.
  • Medarbejdere, der også skaber gode rammer for deres kollegaer og samarbejdspartnere.
  • Medarbejdere, der tager mere ansvar i opgaveløsningen og øger effektivitet og arbejdsglæde.
  • En billigere, nemmere og sikrere måde at være på forkant med arbejdsulykker.
Partnerlogoer for Østifterne og Alm Brand til projektet Sammen om et bedre arbejdsmiljø

Vil du vide mere?