Høst af frø
Første skridt var at få kortlagt egnede donorlokaliteter. Områder blev udvalgt på baggrund af disse overvejelser:
- Så lokalt som muligt
- Så artsrigt som muligt
- Forekomst af nøgle-arten liden skjaller
- Jordbund svarende til projektområdet
- Ingen invasive arter/problemarter
- Arealer tilgængeligt for maskinel høst
- Undgå arealer med strukturer, der er sårbare over for maskinel høst (f.eks. eng-myretuer)
- Høst skal være tilladt jævnfør lovgivning og krav i støtteordninger mv.
For at undgå overudnyttelse af donorarealet og af hensyn til insektlivet undlod man at høste ca. 25 % af arealet samtidig med at, der blev kørt uden om vigtige strukturer som myretuer, buske mv. På de donorarealer der blev græsset, blev der lavet frahegninger, for at sikre en tilstrækkelig stor blomstring.
Høsttidspunktet blev fastlagt ud fra, hvornår udvalgte nøglearters frø var modne. For at sikre, at der blev indsamlet frø fra planter, der blomstrer på forskellige tidspunkter, blev der høstet i to perioder. Første høst blev foretaget i start juni med en slåningsmaskine med opsamling (GreenLine combi-trailer). Det afslåede materiale blev herefter udlagt til tørring på et gulv i lade, hvor det blev vendt dagligt.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at varmeudviklingen i afslået grønt materiale hurtigt kan medføre, at temperaturen bliver så høj, at frøene mister spiringsevnen. Det høstede plantemateriale bør derfor lægges til tørring inden for max. en time efter høst.
Donorarealer med forekomst af senere modne arter blev høstet i perioden midt august til midt september. Her blev høsten foretaget med en lille mejetærsker (ældre Dronningborg Mejetærsker). Det høstede materiale blev herefter renset og tørret. Efter sidste rensning var der forsat en del plantemateriale ud over selve frøene i det færdige udsåningsmateriale.
Ud over de maskinhøstede arter, blev der foretaget håndindsamling af 25 udvalgte arter, som enten ikke kunne maskinhøstes, var meget sjældne eller krævede høst med den helt rette timing.
Der blev samlet set produceret 10 tons udsåningsmateriale, som indeholdt frø fra mere end 200 forskellige hjemmehørende arter.
Udsåning
Udsåningerne blev lavet over flere år, da det er en stor opgave at producere frø nok til dække alle arealerne. Alle udsåninger er foretaget i efteråret. Inden udsåning af det høstede materiale er det altafgørende, at jorden er forberedt til udsåning. I projektet blev flere forskellige metoder afprøvet. Der var en bekymring for, om den eksisterende frøpulje af markukrudtsfrø ville spire og optage pladsen fra de udsåede arter fra donorarealerne.
I et forsøg på at udpine frøpuljen, blev der foretaget gentagne harvninger af arealerne, men i sidste ende har det dog vist sig, at antallet af harvninger forud for udsåning ikke har haft betydning for den endelige etablering af de ønskede arter. Så længe jorden er sort og nyligt behandlet inden udsåningen, er de udsåede arter kommet som ønsket. Arealerne blev pløjet og harvet umiddelbart før udsåningen, som blev timet til en stille dag med udsigt til regn.
Inden udsåning blev frømaterialet opblandet med 0,4 mm renset sand og blandingen blev udspredt på arealerne med en gødningsspreder. Der blev brugt 25-35 kg udsåningsmateriale blandet med 1 tons sand pr. hektar.
Enkelte arter blev udelukkende udsået med håndkraft. På de eksisterende naturarealer blev der udsået udvalgte arter med håndkraft i områder, hvor jorden var blottet f.eks. i muldvarpeskud eller hvor dyrene havde skabt huller i vegetationen.
Det første år blev der udsået vinterrug som dækafgrøde. Det viste sig de efterfølgende år at et-årige planter fra jordens frøpulje som hyrdetaske og kamille havde samme funktion som dækafgrøde.
Helårsgræsning er afgørende for succes
De tidligere dyrkede arealer har fortsat et unaturligt højt indhold af næringsstoffer og der er ikke lavet indsatser for at nedbringe næringsstofpuljen. Erfaringer fra andre projekter i Tyskland og Holland har vist, at det tager mange år at nedbringe næringsstofpuljen til et naturligt niveau og at det ofte ikke er nødvendigt, hvis blot de ønskede arter når at etablere sig inden de mere konkurrencestærke arter.
Uden naturlige forstyrrelser vil man forvente, at konkurrencestærke arter med tiden vil etablere sig og udkonkurrere de udsåede arter. Derfor er det helt afgørende, at der igangsættes græsning på arealerne. Det er særligt vigtigt, at der er tale om helårsgræsning, hvor vegetationen bliver spist helt i bund i løbet af vinter og forår, da det giver de bedste konkurrencemæssige fordele til de nøjsomme udsåede arter.
Når vegetationen er spist i bund i foråret, kommer der masser af lys til at de små nøjsomme urter, som kan få et forspring og samtidig bliver de store græsarter hæmmet i deres vækst. Når græsningstrykket er afstemt efter fødemængden i vinterhalvåret, kan dyrenes fødeindtag ikke følge med vegetationens vækst hen over sommeren og urterne får derfor rig mulighed for at blomstre og sætte frø. Resultatet er et blomsterflor hen over sommeren til stor gavn for insekter og alle de arter af fugle, pattedyr, padder og krybdyr som lever af insekter.
I projektet benyttes to arter af planteædere i forvaltningen af naturarealerne. Det er kvæg af racen Galloway og heste af racen Exmoor.
I de første år blev de nysåede arealer hegnet fra for at beskytte de nye spirer. I de efterfølgende år fik dyrene adgang til arealerne fra de blev tilsået. Erfaringerne fra projektet er, at dyrene helst skal have adgang til de nysåede arealer hurtigst muligt, men det er selvfølgelig afgørende, at de nye naturarealer er hegnet sammen med andre arealer, hvor dyrene kan finde føde.