Grise

Stalde med trækonstruktion

Resumé

Notat: 2411: Der findes ikke trækonstruktionsløsninger, der umiddelbart kan tages i anvendelse i byggeriet af grisestalde. Der skal udvikles spær (alternativer til limtræ eller opbyggede spær) og isolerede vægelementer i træ, som er konkurrencedygtige med stålspær og betonelementer. Ældre træstaldes holdbarhed vurderes at leve op til forventningerne for levetid for denne type stalde.

Anvendes der træ i stedet for stålspær som bærende konstruktion i stalde til grise, kan der opnås en reduktion i klimaaftrykket fra den bærende konstruktion på 86 %. Dette giver en reduktion i staldens samlede klimaaftryk på 6,4 %.

Isoleringsværdien af træ er lavere end isoleringsværdien i isolerede betonelementer. Isoleringsværdien er angivet ved U-værdien. U-værdien angiver, hvor meget varme, der strømmer gennem en bestemt bygningsdel, og kaldes også transmissionskoefficienten. Jo lavere U-værdi, desto bedre er bygningsdelen isoleret. For eksempel har ydervægge af 90 mm CLT/planker, som blev anvendt i de besøgte norske kostalde, en U-værdi (isoleringsværdi) på kun 1,43 W/m2K, mens et traditionelt sandwichbetonelement har en U-værdi på 0,37 W/m2K.

Erfaringerne fra norske kostalde kan ikke umiddelbart overføres til danske grisestalde. Det vurderes, at limtræsbjælker indtil videre er for dyre at anvende. Desuden er massive trævægge uden isolering ikke anvendelige til griseproduktion, da grise stiller større krav til isolering og luftskifte end malkekøer.
Derfor vurderes det også, at det ikke er relevant at benytte vægelementer i krydslamineret træ til grise. I stedet bør der genudvikles vægelementer i lighed med Ø-staldskonstruktionen (staldtype udviklet i 90’erne opbygget i træ efter standardiserede mål) og den besøgte svenske træstald, opbygget i reglar med isolering og med træbeklædning indvendig og udvendig. Denne type vægelementer forventes at kunne opfylde krav til isolering og til en konkurrencedygtig pris.

Vil du vide mere?

Støttet af