Kalvestald

Kvæg

Case: Gammel ungdyrstald blev til perfekt kalvestald

Masser af plads til kalvene og fokus på smittebeskyttelse i indretningen af en ny kalvestald har givet markant højere tilvækst hos Torben Østergaards kalve og ungdyr.

Da mælkeproducent Torben Østergaards kvier for godt to år siden skulle have en stald, der levede op til de kommende lovkrav, kom det i høj grad kalvene til gode. Den gamle kviestald blev ombygget til kalvestald, og det har været en succes. ”Rammerne passede perfekt til en kalvestald. Den er godt nok meget overdimensioneret, men det betyder, at her er masser af kubikmeter luft til kalvene, og det fungerer bare rigtig godt,” fortæller han.

Kvierne kan løbes en måned tidligere

Kalvestalden rummer 18 fællesbokse på 3,3 x 5 meter. Med sine 200 holstein køer kan Torben Østergaard dermed nøjes med at have 3-4 kalve i hver boks. Det giver både et lavt smittetryk og en minimal aldersspredning i holdene. Og det har betydet meget for tilvæksten.

”Vi ser en betydelig bedre tilvækst på både de små kalve og kvierne Vi har ingen tal for tilvæksten, men kvierne er store nok til løbning i hvert fald en måned tidligere end i de gamle stalde,” fortæller Torben Østergaard. Kælvningsalderen på bedriften i Østbirk 23 måneder.

God smittebeskyttelse i den nye kalvestald

Hygiejnen og smittebeskyttelsen er også tænkt ind i stalden. Boksene adskilles af plastikplader, så der er ikke mulighed for ret meget kontakt boksene imellem. Desuden er der to drikkekopper i hver boks, som kun kan bruges af kalvene i det hold.

Torben Østergaard fremhæver desuden, at de nu altid har ledige bokse, der står tomme et stykke tid.

”De bedste pladser er næsten dem, vi ikke har brug for. Tidligere havde vi altid for lidt plads, og der er en verden til forskel på at passe kalve, når der er pladser nok. Jeg har prøvet nok af at skulle finde et hjørne til en kalv, det kommer der aldrig noget godt ud af,” fortæller han.

Lavt antibiotikaforbrug til sunde kalve

De gode staldforhold betyder også et forsvindende lavt antibiotikaforbrug på 0,06 ADD pr. 100 dyr pr. dag. Torben fortæller, at antibiotika normalt kun kommer i spil, hvis en kalv har lungebetændelse. De behandler kun én gang og altid sammen med smertestillende medicin. Ved diarré bruges smertestillende og elektrolytter.

Kalvene passes af en fast kalvepasser, plus afløsere i weekenden. Og de gør deres arbejde godt,” fortæller Torben Østergaard. ”Det er gode folk med et vågent øje. De er hurtige til at spotte, hvis der er lidt, og hurtige til at gøre noget ved det. Vi ser højst tiden an fra morgen til eftermiddag, før vi sætter ind med smertestillende eller elektrolytter,” fortæller han.

Bedriftens kalvedødelighed 0-180 dage er 4,1 pct, hvilket også dækker over en række hændelige uheld.

”Den sidste kalv, vi mistede, var i forbindelse med bedøvelse ved afhorning. Før det havde vi en kvie, der trådte på sin kalv, så den brækkede benet og måtte aflives, og tidligere på året mistede vi en kalv, som blev lagt ihjel af koen. Det taget i betragtning synes jeg egentlig, kalvedødeligheden er okay,” lyder det fra Torben Østergaard.

Vil du vide mere?

Støttet af